Open/Close Menu Καρδιολογικό Κέντρο

Πως μπορεί η ζέστη να πειράξει την καρδιά

Οι καλοκαιρινές διακοπές και το καλοκαιράκι γενικά στο νησί μας και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς έχει τραγουδηθεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Τα φεγγάρια του Αυγούστου τα γνωρίζουμε όλοι και οι περισσότεροι τα απολαμβάνουμε. Πολύ λιγότερο όμως δίνουμε σημασία στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στην υγεία μας η καλοκαιρινή ζέστη, οι συνθήκες υγρασίας και γενικά το καλοκαίρι.

Με το φετινό καλοκαίρι η ιατρική κοινότητα θέλει να τονίσει επίσης και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες στην υγειά μας. Ο ζεστός καιρός είναι σαν ένα έντονο στρες στην καρδιά μας αλλά και σε ολόκληρο τον οργανισμό μας.

Έτσι το έντονο στρες που προκαλεί η ζέστη και η έκθεση στον ήλιο μπορούν να προκαλέσουν και να πυροδοτήσουν όλα τα είδη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων από  έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό, καθώς επίσης και επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Αρρυθμίες μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα που δεν είχαν και να επιδεινωθούν σε άτομα τα οποία πάσχουν από αυτές.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ NA ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗΝ!

  • Το CDC 2020 αναφέρει, ότι τα καρδιαγγειακά προβλήματα αυξάνονται σοβαρά τις μέρες μετά από καύσωνα. Μία ανάλυση του 2017 από την αμερικανική καρδιολογική ένωση συμπεραίνει ότι οι ψηλές θερμοκρασίες συνδέονται άμεσα με ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, ιστορικό εγκεφαλικού, παχυσαρκία βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο στο να έχουν προβλήματα που έχουν σχέση με τη ζέστη. Δηλαδή είναι πολύ πιο ευπαθείς στην έκθεση τους στην ζέστη από άτομα που είναι υγιής.
  • Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι άτομα με διαβήτη είναι πολύ πιο ευπαθείς στην έκθεση σε ψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα αν συνοδεύονται και με ψηλή υγρασία στο περιβάλλον. Oι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί σε αυτά τα άτομα μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οργανισμού σε ένα τέτοιο, θερμό και υγρό, περιβάλλον.

ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ

Τα πρώτα σημάδια ηλίασης μπορεί να παρουσιαστούν σαν πονοκέφαλος, ζάλη, αδυναμία, ναυτία. Το δέρμα συνήθως είναι κρύο και υγρό.

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει:

  • Nα μετακινηθούμε αμέσως στη σκιά και να φύγουμε από τη ζέστη
  • Να χρησιμοποιήσουμε βρεγμένα ρούχα για να κατεβάσουμε την θερμοκρασία, να λάβουμε υγρά από το στόμα και αν αυτό δεν είναι αρκετό να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.
  • Σε περίπτωση θερμοπληξίας τα πιο πάνω συμπτώματα είναι πιο έντονα και συνοδεύονται με ταχυκαρδία, έντονο και γρήγορο σφυγμό, θερμοκρασία πάνω από 39 βαθμούς, κόκκινο ξηρό και θερμό δέρμα. Αυτό είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί η επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

  • Αυτή την περίοδο πρέπει να καταναλώνουμε αρκετές ποσότητες υγρών και ηλεκτρολυτών και να αποφεύγουμε την χρήση αλκοόλ αφού το αλκοόλ επιδεινώνει την αφυδάτωση.
  • Η χρήση κλιματιστικών ακόμα και ανεμιστήρων μαζί με ψέκασμα νερού στο σώμα μας είναι πολύ χρήσιμη.
  • Προσοχή σε αυτούς που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή στη διάρκεια συνθηκών καύσωνα θα πρέπει να συνεννοηθούν με το γιατρό τους αν πρέπει να ρυθμίσουν τα φάρμακα τους και με ποιο τρόπο.
  • Αποφύγετε τα βαριά γεύματα, τα καρυκεύματα και τα πολλά λιπαρά.
  • Αποφύγετε να κυκλοφορείτε το μεσημέρι και ντυθείτε με ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Αν πρέπει να κάνετε άσκηση μην την κάνετε τις μεσημεριανές ώρες και σε εξωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιήστε εσωτερικούς χώρους με καλό αερισμό και χαμηλή θερμοκρασία.

 

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved