Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, η θάλασσα είναι στο καθημερινό πρόγραμμα και είναι και πολύ καλός τρόπος άθλησης, για όλους. Τα οφέλη της γυμναστικής για την καρδιά είναι γνωστά, όμως, χάρη της εποχής, ας ασχοληθούμε λίγο ειδικά με τα water sports και τα οφέλη τους.
5 Οφέλη των Water Sports
1. Μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
Όταν ασχολείστε με θαλάσσια σπορ, μπορείτε να ασκείτε σχεδόν όλους τους μυς στο σώμα σας. Επιπρόσθετα αυξάνει το μεταβολισμό σας και σας κρατάει μακριά από την υπερκατανάλωση φαγητού. Με την αύξηση της ενέργειας, προστατεύεστε παράλληλα από χρόνιες ασθένειες.
2. Βοηθούν τα άτομα με αρθρίτιδα
Θαλάσσια σπορ όπως το κολύμπι ή ψαροντούφεκο, βελτιώνουν τη χρήση των αρθρώσεων χωρίς να επιδεινώνουν τα συμπτώματα ή τον πόνο. Το νερό της θάλασσας είναι επίσης χαλαρωτικό και απαλό για τα άλγη των αρθρώσεων. Η υδροθεραπεία είναι η πλέον προτιμώμενη θεραπεία για ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
3.Μειώνουν τις πιθανότητες της χρόνιας καρδιακής νόσου και του διαβήτη
Για τους ανθρώπους με τόσο καρδιακά προβλήματα όσο και διαβήτη, η ζωή μπορεί να είναι απαιτητική, γιατί προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην άσκηση που απαιτεί ο έλεγχος του διαβήτη και την ελάχιστη πίεση που πρέπει να ασκούν στην καρδιά, για να μην την εξαντλήσουν. Το πρόβλημα, ωστόσο, μπορεί να διορθωθεί με θαλάσσια σπορ, για τον λόγο ότι το νερό χαλαρώνει το σώμα και αρκεί για κάποιον να μείνει ξαπλωμένος και να επιπλέει για να βοηθήσει την καρδιά και το σώμα ως σύνολο. Ακόμη και μια τόσο ήπια άσκηση είναι αρκετή για να χαλαρώσει τους μύες, και ταυτόχρονα είναι αρκετά εύκολη ώστε να μπορούμε να την κάνουμε για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι στην ξηρά.
4. Βελτιώνουν την πυκνότητα των οστών σε ηλικιωμένους και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
Αντί να ασκούνται στην ξηρά είτε μέσα σε ένα γυμναστήριο, είναι πάντα προτιμότερο για τους ηλικιωμένους να συμμετέχουν σε κάποια θαλάσσια σπορ. Κωπηλασία και κανό είναι κάποια από τα θαλάσσια σπορ, που οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μπορούν να κάνουν για να αυξήσουν την πυκνότητα των οστών τους και την πρόληψη μελλοντικών καταγμάτων.
5. Συνδέονται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας
Το νερό χαλαρώνει το σώμα σας εντελώς και κάθε άθλημα, ιδιαίτερα το κολύμπι, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά το μυαλό σας, καθώς και το σώμα σας. Είναι πολύ καλό για τους ανθρώπους που πάσχουν από ινομυαλγία, καθώς μειώνει το στρες και άλλες ανησυχίες. Θαλάσσια σπορ όπως το παιχνίδι με μια μπάλα ή απλά πιτσιλίσματα, βοηθούν επίσης τους ανθρώπους να αναπτύξουν ισχυρότερες σχέσεις για παιδιά με αναπτυξιακά προβλήματα.
Τα θαλάσσια σπορ μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια για την υγεία σας, αλλά όπως και με κάθε άλλη άσκηση και τον αθλητισμό, θα πρέπει να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τα επίπεδα αντοχής σας!
Ο κόσμος κάτω από το νερό
Ζητήσαμε από τον Παντελή Κράνο, ερασιτέχνη δύτη αλλά και λάτρη της υποβρύχιας φωτογραφίας, με την οποία ασχολείται εδώ και 6 χρόνια, να μοιραστεί μαζί μας μερικούς λόγους που τον κάνουν να αγαπά τα water sports και πόσο δύσκολο είναι για κάποιον αρχάριο να μυηθεί στην κατάδυση (Scuba Diving).
Scuba Diving
Ο.Υ.Δ Λεμεσού Ναυτίλος (Όμιλος Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων)
«Με την πάροδο των χρόνων έχω διαπιστώσει ότι η αυτόνομη κατάδυση σου αποβάλει το στρες της εβδομάδας. Μια ώρα κατάδυσης είναι αρκετή να σου αποβάλει όλο το στρες και το άγχος της καθημερινότητας. Κόσμος πάει σε κέντρα χαλάρωσης να ακούσει την υποβρύχια θαλάσσια μουσική και τον ήχο των φυσαλίδων για να χαλαρώσει… Εμείς την ζούμε ( αστειεύομαι ) !!! Ο υποβρύχιος κόσμος είναι ένας άλλος κόσμος, καταπληκτικός και μαγικός με την δική του ζωή και κανόνες που πρέπει να θαυμάζουμε και να τηρούμε με ευλάβεια και πάνω από όλα με σεβασμό για την δική μας ασφάλεια! Όλα αυτά για να τα ζήσουμε πρέπει να περάσουμε από θεωρητική αλλά και πρακτική εξάσκηση από έμπειρους εκπαιδευτές, ώστε να είμαστε έτοιμοι να απολαύουμε τον υποβρύχιο κόσμο με ασφάλεια.»
Γι αυτούς που θέλουν να πάνε την κατάδυση δε σε άλλο επίπεδο, η υποβρύχια φωτογραφία είναι μια ενασχόληση απαιτητική, αλλά που αξίζει τον κόπο, όπως μας λέει ο ίδιος:
«Η πρώτη μου επαφή με τη φωτογραφία ήταν πριν 6 χρόνια και ξεκίνησε από υποβρύχια πλάνα. Η υποβρύχια φωτογράφιση χρειάζεται μεγάλη υπομονή, γιατί οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να ξεκινήσει, αν δεν νιώθει άνετα κάτω από το νερό και χωρίς να είναι καλός γνώστης καταδύσεων με καλή πλευστότητα – αυτό βέβαια θέλει αρκετή εκπαίδευση. Η πλευστότητα χρειάζεται για να αποφεύγονται ζημιές στους υποβρύχιους οργανισμούς και για καλύτερη εστίαση, ενώ η σωστή εκπαίδευση στις καταδύσεις συστήνεται για δική τους ασφάλεια. Οι υποβρύχιες λήψεις εξαρτώνται από ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων, όπως η θέση του ήλιου, η πυκνότητα του νερού, τα ιζήματα, το βάθος που προκαλεί απώλεια χρώματος. Η φωτογραφία για μένα είναι τρόπος έκφρασης, η πρόκληση να αποτυπώσεις μια στιγμή με τον φακό με τρόπο ελκυστικό και ιδιαίτερο. Είναι ο δικός μου τρόπος να εκφράσω κάποιο συναίσθημα που μου δημιουργεί μια κατάσταση ή να μοιραστώ με άλλους τις υποβρύχιες περιπέτειες μέσα σ” έναν κόσμο, που δυστυχώς λίγοι έχουν την ευκαιρία να βιώσουν. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι να φωτογραφίζω υποβρύχια τοπία και ναυάγια, με τον ανθρώπινο παράγοντα, τους «δύτες», να παίρνουν θέση μέσα στα κάδρα μου».