Open/Close Menu Καρδιολογικό Κέντρο

Ακόμη κι αν υπάρχουν κάποιοι που δε πήγαν ακόμη διακοπές, αυτές τις μέρες, του Αυγούστου, σίγουρα κι αυτοί θα φύγουν. Κι επειδή διακοπές σημαίνει ξεγνοιασιά και χαλάρωση, κι ούτε γι αστείο δε θέλουμε να τα διακινδυνεύσουμε αυτά, ο γιατρός Ζαχαρίας Κουννής σας φτιάχνει ένα checklist μ’ αυτά που πρέπει να φροντίσετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές, για να είστε υγιείς και να απολαύσετε στο μέγιστο αυτές τις λίγες μέρες που περιμένατε ολόκληρο το χρόνο.

Πριν φύγετε για τις διακοπές σας:

  • Καταρχάς, προσπαθείστε να μην αφήσετε εκκρεμότητες που θα σας απασχολούν και θα σας αγχώνουν όσο είστε εκεί. Ακόμη κι αν χρειαστεί να κουραστείτε λίγο παραπάνω πριν φύγετε, αξίζει την κόπο, θα ξεκουραστείτε πολύ καλύτερα αν το στρες είναι από τα πράγματα που δε θα πάρετε μαζί σας.
  • Καθώς θα πακετάρετε τα πράγματα στις βαλίτσες σας προσπαθείστε να τα προφυλάξετε με πλαστικές θήκες και σκληρές βαλίτσες. Τα ταξίδια και τα ξενοδοχεία είναι πολύ δημοφιλείς προορισμοί για… μικρόβια και καλό είναι να μη τα φέρετε μαζί σας στο σπίτι καθώς θα επιστρέφετε.
  • Ασφαλίστε το σπίτι και τα υπάρχοντά σας και ζητήστε από κάποιον δικό σας (ειδικά να θα λείψετε για αρκετές ημέρες) να κάνει μερικές επισκέψεις προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά. Το τελευταίο που χρειάζεστε όσο θα προσπαθείτε να χαλαρώσετε στις διακοπές είναι οι έγνοια μη συνέβη τίιποτα στο σπίτι σας.
  • Οπωσδήποτε ετοιμάστε και πάρτε μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών, με τα απαραίτητα παυσίπονα, επιδέσμους, κρέμες για τσιμπήματα κλπ. Πιθανότατα εκεί που θα πάτε όλα αυτά θα είναι διαθέσιμα με κάποιο τρόπο, όμως καλύτερα να είστε έτοιμοι.
  • Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας τη φαρμακευτική σας αγωγή (αν παίρνετε) και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι θα χρειαστείτε, ώστε αν χαθούν ή παραπέσουν μερικά χάπια, να μη χρειαστεί να χαλάσετε τις διακοπές σας.
  • Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η ζέστη επηρεάζει την καρδιά μας και γενικά τον οργανισμό και είναι πιθανό να χρειαστεί ο γιατρός να σας τροποποιήσει την αγωγή και τη δοσολογία σας. Πριν φύγετε, μιλήστε με το γιατρό σας για να σας δώσει το πράσινο φως!

Στη διάρκεια των διακοπών:

  • Με όποιο μέσο και να ταξιδεύετε, αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο κλπ, στη διάρκεια του ταξιδιού βεβαιωθείτε ότι δε μένετε καθιστοί για περισσότερες από δύο ώρες. Είναι καλό για το κυκλοφορικό αλλά και για τους μύες σας να περπατάτε για 10 λεπτά κάθε δύο ώρες, έστω κι αν αυτό σημαίνει να ανεβοκατεβαίνετε το στενό διάδρομο του αεροπλάνου..
  • Έχετε στην τσάντα σας ένα αντισηπτικό χεριών και χρησιμοποιήστε το συχνά. Όπως είπαμε, τα μικρόβια συχνάζουν στις τουριστικές περιοχές.
  • Κλείστε το ξυπνητήρι και κοιμηθείτε όσο θέλετε. Είναι πολύ συνηθισμένο η αλλαγή του περιβάλλοντος, ή η διαφορά ώρας αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό να επηρεάσουν το βιολογικό μας ρολόι και να διαταράξουν το ύπνο μας. Μη το αφήσετε έτσι, επιδιώξτε να κοιμηθείτε αρκετά, δώστε στον οργανισμό σας το χρόνο να ξεκουραστεί πραγματικά και να αποβάλλει την ένταση της χρονιάς.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας. Προφανώς στις διακοπές τρώμε περισσότερο και πιο απερίσκεπτα, γιατί το φαγητό κάθε μέρους είναι κι αυτό “αξιοθέατο”, η καρδιά όμως δουλεύει με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα μέρη και καλό είναι να μη την επιβαρύνουμε. Αν δε μπορείτε να αντισταθείτε στις λιχουδιές που εμφανίζονται μπροστά σας, προσπαθείστε τουλάχιστον να αυξήσετε τη φυσική σας άσκηση -περπατώντας, κολυμπώντας κλπ. (πόση ώρα μετά το φαγητό κάνει να μπείτε στη θάλασσα;)
  • Εντοπίστε γρήγορα το κοντινότερο φαρμακείο και το κοντινότερο νοσοκομείο. Πιθανότατα δε θα τα χρειαστείτε, ειδικά αφού έχετε πάρει μαζί σας το κουτί των πρώτων βοηθειών, αλλά αν τυχόν, είναι χίλιες φορές καλύτερα να μη ψάχνετε πάνω στη δύσκολη ώρα.
  • Μη βάλετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο μόνο και μόνο για να μη “χαλάσετε τις διακοπές”. Αν νιώσετε οποιασδήποτε μορφής δυσφορία, αναζητείστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Αφού επιστρέψετε:

  • Καθώς βγάζετε τα πράγματά σας από τις βαλίτσες, θυμηθείτε ότι πιθανότατα μεταφέρουν πάνω τους μικρόβια και μικροοργανισμούς που δε θέλετε μέσα στο σπίτι σας. Το καλύτερο είναι να πλύνετε τα πάντα, πριν τα φέρετε σ’ επαφή με τα υπόλοιπα ρούχα σας.
  • Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί ξανά, μη προσπαθήσετε αμέσως να μπείτε πάλι στη ρουτίνα.
  • Προσπαθείστε συνειδητά να κρατήσετε το στρες στα επίπεδα των διακοπών, για όσο περισσότερο καιρό μπορείτε!

Καλές διακοπές!

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved