Open/Close Menu Καρδιολογικό Κέντρο

ΤΙ ΕΙΝΑΙ – ΟΔΗΓΙΕΣ

Όσο πιο έντονα λειτουργεί η καρδιά μας, τόσο περισσότερο οξυγόνο χρειάζεται. Η Δοκιμασία Κοπώσεως είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογήσει τη λειτουργία της καρδιάς σε συνθήκες αυξημένων αναγκών οξυγόνου.

Όταν ένας εξεταζόμενος υποβάλλεται σε Δοκιμασία Κόπωσης τότε οι σφυγμοί και η πίεση του αυξάνουν σημαντικά με αποτέλεσμα το μυοκάρδιο που εργάζεται πολύ να χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Αυτό θα του το προσφέρει το αίμα που περνάει από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Στεφανιαίες αρτηρίες λέγονται οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδία. Λέγονται στεφανιαίες γιατί στην πορεία τους σχηματίζουν ένα στεφάνι γύρω από την καρδιά. Στεφανιαία Νόσος λέγεται η νόσος που προκαλείται από την απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων. Έτσι εάν οι στεφανιαίες αρτηρίες πάσχουν (Στεφανιαία Νόσος). Γιατί ένας ή περισσότεροι μεγάλοι κλάδοι είναι στενωμένοι, το μυοκάρδιο δεν παίρνει τις ποσότητες αίματος που χρειάζεται με αποτέλεσμα να αρχίζουν διαταραχές στην καρδιακή λειτουργία που πρώτα φαίνονται σαν διαταραχές του υπερηχογραφήματος, μετά στο Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) που καταγράφεται συνεχώς και τελικά με συμπτώματα που παρουσιάζονται στον ασθενή.

Ενδείξεις Δοκιμασίας Κόπωσης

Η δοκιμασία κόπωσης έχει άριστο ιστορικό ασφαλείας. Σε μη επιλεγμένο αριθμό ασθενών που συμπεριλαμβάνει και βαριά περιστατικά καρδιοπαθών, η θνητότητα είναι κάτω από 0.01% και η νοσηρότητα κάτω από 0.05%.

Η δοκιμασία κόπωσης είναι πλέον η πιο χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την πολύπλευρη αξιολόγηση του καρδιοπαθή, αλλά και των ασυμπτωματικών ατόμων με κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Σήμερα η δοκιμασία κόπωσης χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της πιθανότητας και της έκτασης της στεφανιαίας νόσου, τον καθορισμό της πρόγνωσης, τον προσδιορισμό της λειτουργικής ικανότητας του ασθενή και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Με απλά λόγια μπορούμε να ανιχνεύσουμε σημαντικές στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες, να αξιολογήσουμε την βαρύτητα μιας ήδη διαγνωσμένης στεφανιαίας νόσου, να δούμε αν η θεραπεία που παίρνει ένας καρδιοπαθής είναι ικανοποιητική και να ελέγξουμε εάν το αποτέλεσμα μιας αγγειοπλαστικής (μπαλονάκι) ή μιας αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass).

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για να υποβληθεί ένα άτομο σε δοκιμασία κόπωσης είναι αν αυτό θέλει να αρχίσει να ασκείται συστηματικά και ιδιαίτερα αν είναι άνω των 40 ετών ώστε να γνωρίζουμε εάν αυτό είναι ασφαλές για το συγκεκριμένο άτομο.

Πως Γίνεται η Δοκιμασία Κόπωσης

Πριν ξεκινήσετε την δοκιμασία, πολλοί μικροί πλαστικοί δίσκοι τοποθετούνται στο στήθος και σε διάφορα τμήματα του σώματος και σε αυτά συνδέονται τα καλώδια του μηχανήματος. Πριν από αυτό θα σας γίνει ειδικός καθαρισμός του δέρματος. Από την στιγμή που θα συνδεθείτε μέσω καλωδίων με το μηχάνημα, το μηχάνημα με ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή θα καταγράφει κάθε στιγμή το Ηλεκτροκαρδιογράφημα σας, θα το επεξεργάζεται και θα το φυλάει στην μνήμη του. Επίσης ένα πιεσόμετρο θα τοποθετηθεί

στο χέρι σας για να παρακολουθείται η αρτηριακή πίεσης σας κατά την διάρκεια της κοπώσεως.

Αφού γίνει η κατάλληλη προετοιμασία θα αρχίσετε να περπατάτε σε ένα κυλιόμενο διάδρομο. Κάθε μερικά λεπτά η συχνότητα της καρδιάς θα πρέπει να αυξάνεται, για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο. Η δυσκολία της κόπωσης αυξάνεται σταδιακά, για να συμπληρωθεί μια συγκεκριμένη σειρά, κατά την οποία ο οργανισμός χρειάζεται όλο και περισσότερο οξυγόνο και η καρδιά πρέπει α δουλέψει όλο και σε μεγαλύτερη συχνότητα. Η κόπωση διαρκεί 10-15 λεπτά και μετά ακολουθεί μια περίοδος ηρεμίας στο εξεταστικό κρεβάτι για άλλα 10 περίπου λεπτά ενώ συνεχίζεται η καταγραφή του ΗΚΓ και της αρτηριακής πίεσης. Το στάδιο μετά την κόπωση δίνει εξίσου σημαντικές πληροφορίες όσο και το στάδιο κατά την κόπωση. Συγκεκριμένα η κόπωση γίνεται βάσει ενός πρωτοκόλλου (συνήθως χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο κατά Bruce) το οποίο αποτελείται από στάδια 3-λεπτης διάρκειας. Στο τέλος κάθε σταδίου η ταχύτητα και η κλίση του διαδρόμου αυξάνονται σταδιακά.

Πότε Πρέπει να Ζητήσετε να Σταματήσει η Δοκιμασία Κόπωσης

Είναι φυσιολογικό να νιώσετε κούραση κατά την διάρκεια της κόπωσης. Είναι φυσιολογικό να αναπνέετε γρήγορα και να ιδρώσετε λίγο.

Ζητήστε όμως αμέσως να σταματήσει η διαδικασία κόπωσης αν έχετε αίσθημα λιποθυμίας, αν έχετε πόνο στο στήθος, ζάλη ή νιώθετε η καρδιά σας να κτυπά παράξενα.

Ζητήστε να διακοπεί η δοκιμασία κόπωσης αν η κούραση που νιώθετε είναι πιο μεγάλη από αυτή που αντέχετε. Αυτό δεν είναι ντροπή – απλώς είστε αγύμναστοι!

Κατά την διάρκεια της κόπωσης θα παρακολουθείστε συνέχεια από τον γιατρό και η δοκιμασία θα διακοπεί εάν θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα ή διαγνωσθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Αξιολόγηση Δοκιμασίας Κόπωσης

Θετική δοκιμασία σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχει πάθηση στεφανιαίων αγγείων. Αρνητική δοκιμασία σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχει δεν υπάρχει πάθηση στεφανιαίων αγγείων.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Δοκιμασία Κόπωσης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ξεκάθαρα σε Θετική ή Αρνητική. Τότε ο γιατρός καλείται να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Οδηγίες Πριν την Δοκιμασία Κοπώσεως

Σημαντικό

  • Είναι απαραίτητο να αναφέρετε όλα τα φάρμακα που παίρνετε και να απαντήσετε όσο το δυνατό με ακρίβεια στο ερωτηματολόγιο που θα σας γίνει.
  • Μην καπνίσετε, μην καταναλώσετε αλκοόλ ή καφεΐνη για αρκετές ώρες πριν την κόπωση. Φορέστε ή φέρτε μαζί σας ρούχα που να είναι άνετα και παπούτσια αθλητικά. Μη φάτε 3-4 ώρες πριν την δοκιμασία. Το γεύμα της προηγούμενης μέρας θα πρέπει να είναι ελαφρύ, χωρίς καφέ, τσάι ή οινόπνευμα.
  • Θα πρέπει να μην έχετε, την ημέρα που θα υποβληθείτε στην δοκιμασία, οποιαδήποτε οξέα ή σοβαρά προβλήματα. Π.χ. πυρετό, έντονη αδυναμία. Εάν την παραμονή της δοκιμασίας κόπωσης συμβεί ή αισθανθείτε κάτι ασυνήθιστο θα πρέπει να το αναφέρετε.
  • Παρακαλώ όπως έχετε μαζί σας όλες τις εξετάσεις που έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Έχουμε την Γνώση και παρέχουμε την Φροντίδα που χρειάζεστε. Βοηθήστε μας στην Πρόληψη γιατί είναι ζήτημα … καρδιάς!

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved