Μπορεί η υπέρταση να είναι ο σιωπηρός δολοφόνος, όμως, η στεφανιαία νόσος είναι serial killer, αφού ευθύνεται για το 1/3 των θανάτων στο δυτικό κόσμο. Είναι μια πάθηση πολύπλευρη και υπεύθυνη για πλήθος καρδιακών προβλημάτων και προκαλείται από τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για να μεταφέρουν το αίμα στον καρδιακό μυ. Όταν μέσα στις αρτηρίες συσσωρεύεται αθηρωματικό υλικό, η κυκλοφορία του αίματος δυσχεραίνεται με αποτέλεσμα να προκαλείται αυτό που ονομάζουμε “μυοκαρδιακή ισχαιμία”.
“Τι είναι το αθηρωματικό υλικό”, θα ρωτήσει κανείς; Σκεφτείτε το σαν ένα μαλακό λιπώδες υλικό, το οποίο συγκεντρώνεται στο εσωτερικό των αρτηριών και αποτελείται από υπολείμματα που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση του αίματος με τα λίπη. Σταδιακά, αυτό το μαλακό στρώμα σκληραίνει, εξαιτίας του ασβεστίου, δημιουργώντας τελικά αθηρωσκλήρωση. Το πολύ σημαντικό εδώ είναι ότι, στα πρώτα στάδια, η αθηρωσκλήρωση δε προκαλεί συμπτώματα, επομένως, μόνο μέσω της πρόληψης μπορούμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Σταδιακά, μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη- είτε σε περιόδους στρες ή ανά πάσα στιγμή,- και τελικά να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή και αιφνίδιο θάνατο.
Η συστηματική πρόληψη, το check up και ο έλεγχος των βασικών μετρήσεων της καρδιάς, είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να προφυλαχτούμε από τη στεφανιαία νόσο. Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, τόσο σε θέματα φυσιολογίας όσο και κατάστασης, επομένως, παράλληλα με τις γενικές προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε- και αφορούν τη διατροφή, τις καλές συνήθειες κλπ, ο ατομικός, προσωπικός έλεγχος είναι εκ των ων ουκ άνευ.