Το άγχος μπορεί να οριστεί ως μια κατάσταση ανησυχίας ή ψυχικής έντασης που προκαλείται από μια δύσκολη κατάσταση. Το άγχος είναι μια φυσική ανθρώπινη αντίδραση που μας ωθεί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές στη ζωή μας. Όλοι βιώνουν άγχος σε κάποιο βαθμό. Ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε στο άγχος, ωστόσο, κάνει μεγάλη διαφορά στη συνολική μας ευεξία.
Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, συνηθέστερα το άγχος και κατάθλιψη που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή μας λειτουργία. Το άγχος μας δυσκολεύει να χαλαρώσουμε. Όταν είμαστε αγχωμένοι, μπορεί να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε. Το συνεχές άγχος μπορεί να επηρεάσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα.
Το συνεχές στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να έχουμε πονοκεφάλους ή πόνους σε άλλα μέρη του σώματος, στομαχικές διαταραχές ή προβλήματα στον ύπνο. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι χάνουμε την όρεξή μας ή τρώμε περισσότερο από το συνηθισμένο.
Πολύ συχνά, οι άνθρωποι θεωρούν το άγχος τους σχεδόν ξεχωριστό από την υγεία τους. Εάν παλεύετε με οποιοδήποτε είδος άγχους, αναγνωρίστε ότι μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες. Το χρόνιο στρες μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και μπορεί να αυξήσει τη χρήση αλκοόλ, καπνού και άλλων ουσιών.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι ένα άλλο πιθανό πρόβλημα που σχετίζεται με το άγχος
«Το χρόνιο στρες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με αυξημένα καρδιαγγειακά συμβάντα».
Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το υψηλό επίπεδο κορτιζόλης από το μακροχρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη στο αίμα, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Αυτοί είναι κοινοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτό το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές που προάγουν τη συσσώρευση αθηροματικής πλάκας στις αρτηρίες.
Το βραχυπρόθεσμο συναισθηματικό στρες μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα καρδιακών συμβάντων μεταξύ ατόμων με προχωρημένη αθηροσκλήρωση. Μεταξύ των ασθενών με στεφανιαία νόσος, το οξύ ψυχολογικό στρες έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί παροδική ισχαιμία του μυοκαρδίου και το μακροχρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων συμβάντων ΣΝ και θνησιμότητας. Το άγχος μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με παράγοντες που μπορούν να βλάψουν την καρδιά.
Συζητήστε τα επίπεδα άγχους σας με τον καρδιολόγο σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μερικές φορές, μόνο η συζήτηση με το γιατρό σας μπορεί να σας πείσει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε το συνεχές άγχος, να θέσουμε τις προτεραιότητές μας και να στοχεύσουμε σε μια ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας.