Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο πιο έντονα νιώθουμε την εξάντληση και τη δυσφορία που μας προκαλεί ο καύσωνας, ακόμη κι αν είμαστε εντελώς υγιείς. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι προκαλεί την εξάντληση και γιατί συμβουλεύουμε όλους, αλλά κυρίως όσους πάσχουν από καρδιακά προβλήματα να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις περιττές μετακινήσεις;
Καταρχάς, σκεφτείτε το εξής: η ζέστη έχει την τάση να εξαπλώνεται προς τις πιο κρύες περιοχές, γι αυτό και το σώμα μας εκπέμπει θερμότητα προς το περιβάλλον, μέσω του δέρματος. Όταν, όμως, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος φτάσει ή ξεπεράσει αυτή του σώματος, αυτή η μετακίνηση θερμότητας σταματά και το σώμα καταβάλλει πολλαπλάσια προσπάθεια για να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η καρδιά χτυπάει πιο δυνατά και πιο έντονα για να κυκλοφορήσει το αίμα, σε μια διαδικασία που μπορεί να γίνεται στις ζεστές ημέρες ακόμη και δυο με τέσσερις φορές πιο έντονα απ’ ότι τις μέρες με κανονική θερμοκρασία.
Από την άλλη, ένας επιπλέον τρόπος για να αποβάλλουμε θερμότητα, είναι μέσω του ιδρώτα. Σε ημέρες, όμως με αυξημένη υγρασία, πάνω από 75%, όπου η ατμόσφαιρα είναι ήδη γεμάτη με μικροσταγονίδια νερού, η εφίδρωση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Από την άλλη, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να μας βοηθά να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος, την ίδια στιγμή όμως στερεί από τον οργανισμό νάτριο, κάλιο και άλλα συστατικά απαραίτητα για τη λειτουργία των μυών, των νεύρων και γενικά του οργανισμού. Προκειμένου το σώμα να ανταπεξέλθει, ξεκινά να παράγει ορμόνες που βοηθούν τη κατακράτηση των υγρών και περιορίζουν την απώλεια των συστατικών, προκαλώντας όμως αυτό το αίσθημα της κούρασης και δυσφορίας.
Η ζέστη και οι καρδιακές παθήσεις
Όταν είμαστε υγιείς, το σώμα μας μπορεί μόνο του να αποκαταστήσει την ισορροπία και να ανταπεξέλθει, χωρίς να επιβαρύνει σοβαρά την καρδιά. Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχει πάθηση ή προϊστορία, η καρδιά δεν ανταποκρίνεται με ευκολία στο στρες και είναι ευάλωτη σε θερμοπληξία. Οι κύριοι λόγοι που αυτά τα άτομα είναι πιο επιρρεπή, συνοψίζονται ως εξής:
- Όταν η καρδιά έχει υποστεί έμφραγμα, δυσκολεύεται να χτυπήσει πιο δυνατά, ώστε να αποβάλλει τη ζέστη.
- Όταν οι αρτηρίες είναι πιο στενές εξαιτίας της χοληστερίνης, περιορίζεται η ροή του αίματοος προς το δέρμα.
- Τα χάπια επηρεάζουν την αντιμετώπιση της ζέστης, όπως για παράδειγμα τα διουρητικά που σε συνδυασμό με την εφίδρωση μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση ή κάποια αντικαταθλιπτικά ή αντισταμινικά να εμποδίσουν την εφίδρωση.
- Ένα εγκεφαλικό, ή η ασθένεια του Parkinson, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και άλλες ανάλογες καταστάσεις μπορεί να εμποδίσουν το μυαλό να αντιδράσει στην απώλεια υγρών, στέλνοντας μηνύματα δίψας.
Εμείς, η καρδιά και ο καύσωνας
Γενικά, η ζέστη και η υγρασία είναι επίπονες τόσο για άτομα που πάσχουν από καρδιάκά προβλήματα, όσο και γι αυτούς που είναι πολύ κοντά στο να εκδηλώσουν. Όλη αυτή η επιπλέον προσπάθεια που κάνει η καρδιά, σε συνδυασμό με την απώλεια νάτριου και κάλιου και την παραγωγή ορμονών, μπορεί να φέρει κάποιους σε προβλήματα. Γι αυτό, στη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά τις πολύ ζεστές μέρες, είναι καλό να φροντίζουμε τον εαυτό μας, λίγο παραπάνω:
- Πίνουμε πολλά υγρά, νερό, τσάι και χυμούς χωρίς ζάχαρη για να βοηθήσουμε τον οργανισμό να αντικαταστήσει τα υγρά που χάνει.
- Αποφεύγουμε το αλκοόλ και την καφεϊνη, αφού και τα δύο κάνουν τον οργανισμό να αποβάλλει περισσότερα υγρά.
- Προτιμάμε φαγητά που είναι κρύα, όπως φρούτα και σαλάτες και ειδικά αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
- Φοράμε χαλαρά, βαμβακερά ρούχα που αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει.
- Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά κατά το διάστημα 11 με 3, που η ζέστη είναι υψηλότερη.
- Αν πρέπει να βγούμε έξω, προσπαθούμε να είμαστε στη σκιά, φοράμε πάντα αντηλιακό και καπέλο.
- Αποφεύγουμε την έντονη άσκηση.
Τέλος, αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή είναι καλό να μιλήσετε με το γιατρό σας για την περίπτωση που πρέπει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση. Σε κάθε περίπτωση, αν νιώσετε ζαλάδα, αυξημένη δυσφορία, ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που σας ανησυχεί, επικοινωνήστε απευθείας με το γιατρό σας. Το καλοκαίρι είναι μια εποχή ξεγνοιασιάς, χαράς και απόλαυσης, ας τη ζήσουμε με την καρδιά μας!