Open/Close Menu Καρδιολογικό Κέντρο

Καθώς οι περισσότεροι έχουμε ήδη ξεκινήσει τις καλοκαιρινές βουτιές, μας ρωτήσατε αν είναι τελικά μύθος ή αν ισχύει ότι είναι επικίνδυνο το κολύμπι μετά το φαγητό. Επειδή κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά γύρω από αυτό το θέμα, ο γιατρός Ζαχαρίας Κουννής σας απαντά, απλά και ξεκάθαρα, για να είστε ασφαλείς εσείς κι οι αγαπημένοι σας:

Μετά το γεύμα, ιδιαίτερα αν αυτό είναι βαρύ, ο οργανισμός επικεντρώνεται στην πέψη, και άρα χρειάζεται να κάνει μια ανακάτανομη της αιμάτωσης των διαφόρων οργάνων και να στείλει πολύ περισσότερο αίμα στο γαστρεντερολογικό σύστημα. Αυτή η διαδικασία είναι αυτόματη, δε μπορούμε να την ελέγξουμε εμείς και σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε λιγότερο αίμα προς τον εγκέφαλο και λιγότερο αίμα στο καρδιαγγειακό σύστημα και ιδιαίτερα στην καρδιά. Αν σας έχει συμβεί να νιώθετε υπνηλία μετά το φαγητό, ξέρετε ακριβώς για ποιο θέμα μιλάμε!

Επομένως, αν τη στιγμή που όλο μας το σύστημα είναι “απασχολημένο” με την πέψη εμείς επιλέξουμε να δοκιμάσουμε το κολύμπι μετά το φαγητό, ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση, πιέζουμε σημαντικά τον οργανισμό μας, ο οποίος δεν μπορεί να στείλει το απαιτούμενο αίμα στο καρδιαγγειακό συστημα  για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν. Στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην καρδιά – και θυμηθείτε ότι εκτός αν κάνατε το check up πρόσφατα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει – τότε δημιουργούνται οι συνθήκες που προκαλούν λιποθυμιές, εμφράγματα και ανακοπές. Άρα, σε ότι αφορά το κολύμπι μετά από το φαγητό, η καλύτερη λύση είναι να περιμένουμε, να δώσουμε στον οργανισμό το χρόνο που χρειάζεται και να μπούμε στη θάλασσα αργότερα- ή απλώς να μη φάμε βαριά!

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved