Open/Close Menu Καρδιολογικό Κέντρο

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα σε μια κύηση από οποιοδήποτε άλλο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου.

Το κάπνισμα αλλά και το παθητικό κάπνισμα είναι η συχνότερη αιτία στειρότητας, αποκόλλησης πλακούντα, πρόωρης ρήξης του υμένα καθώς και προδρομικού πλακούντα σε έγκυες γυναίκες.

Τελευταίες μελέτες (US  November 08.2013) έχουν δείξει ότι το 8% των πρόωρων τοκετών, το 19% των λιποβαρών νεογνών, το 7% των εμβρυικών θανάτων και το 34% του συνδρόμου αιφνιδίου νεογνικού  θανάτου αποδίδονται στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έχει βρεθεί σε μελέτη (Stat Rep 2016:65(1)02) ότι το 10,9% των Αμερικανών γυναικών καπνίζει κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της κύησης. Επιπρόσθετα μόνο το 25% των γυναικών που καπνίζουν πριν την εγκυμοσύνη, σταματούν να καπνίζουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έχουν απομονωθεί πάνω από 2500 χιλιάδες τοξικές ουσίες που περιέχει το τσιγάρο και μπορούν άμεσα να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου, τη οξυγόνωση του πλακούντα και την υγεία της εγκύου.

Οι ουσίες αυτές μπορούν να προκαλέσουν βλάβες ακόμα και στο γενετικό υλικό των εμβρύων.  Έχει βρεθεί ότι τέτοιες γονιδιακές αλλοιώσεις μπορούν να προκαλέσουν μετέπειτα σοβαρές αιματολογικές κακοήθειες στα παιδιά.

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved