Open/Close Menu Cardiology Center

Έχουμε γράψει πολλές φορές για την αξία και τη σοβαρότητα της Βιταμίνης D στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και των ενηλίκων. Και κυρίως, ότι ο ήλιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας που ενεργοποιεί την παραγωγή της στον οργανισμό. Επομένως, λογικά θα σκεφτεί κανείς ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που χαρακτηρίζονται για την ηλιοφάνειά τους, είμαστε μάλλον “ασφαλείς” σε ότι αφορά τα επίπεδα Βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Παραδόξως, μια πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απέδειξε ότι τα επίπεδα της Βιταμίνης D σε παιδιά και βρέφη φτάνουν στα όρια της ανεπάρκειας, αυξάνοντας δραματικά τους κινδύνους για μια σειρά σοβαρών ασθενειών. Παραθέτουμε εδώ ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα στο cnn.gr με όλα τα σχετικά στοιχεία, σα τροφή για σκέψη- και σα προειδοποίηση, για ένα θέμα που ήδη, εδώ και καιρό έχουμε επιστήσει την προσοχή σας!

Τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι και στην Ελλάδα αρκετά παιδιά παρουσιάζουν από την βρεφική ηλικία χαμηλές τιμές της επονομαζόμενης βιταμίνης του ήλιου, δηλαδή, της βιταμίνης D. Πολλά εξ αυτών, μάλιστα, είναι στα όρια της ανεπάρκειας. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν την διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσουν νέες οδηγίες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D ακόμη και σε πολύ νεαρές ηλικίες.

“Στα πρόωρα συστήνεται εδώ και καιρό η χορήγηση συμπληρωμάτων όπως και σε όσα βρέφη τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα» λέει στο CNN Greece  oΘάνος Οικονόμου, υπεύθυνος Παιδιατρικού Ιατρείου Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Επιπτώσεις

H έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά ραχίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι τα οστά εμφανίζουν παραμόρφωση καθώς δεν μπορούν ν’ αναπτυχθούν και να στερεοποιηθούν ικανοποιητικά. Επίσης αν η οστική μάζα είναι σε υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ο κίνδυνος καταγμάτων εξαιτίας της οστεοπόρωσης μειώνεται κατά 50% στην ενήλικη ζωή. Αυτός είναι ο λόγος που όλα τα γάλατα Πρώτης και Δεύτερης βρεφικής ηλικίας είναι πλέον εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, μας λέει ο κύριος Οικονόμου:

«Είναι πάρα πολύ σημαντική για το χτίσιμο των οστών και προλαμβάνει την ραχίτιδα. Επίσης νέες μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει την εμφάνιση χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων».

Η βιταμίνη D βοηθά επίσης στην σωστή εγκεφαλική λειτουργία, στην έκκριση και ρύθμιση της ινσουλίνης από το πάγκρεας, στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Ενώ τα χαμηλά επίπεδα στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν συνδεθεί μεταξύ άλλων με την πολλαπλή σκλήρυνση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη νόσο του Crohn, την αϋπνία, την πρόωρη γήρανση, το άσθμα, την κυστική ίνωση, την υπογονιμότητα, την ημικρανία, την κατάθλιψη, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη σχιζοφρένεια και την επιληψία.

Η βιταμίνη του ήλιου

Βασικός παράγοντας στη σύνθεση αυτής της βιταμίνης είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι ο πληθυσμός στη χώρα μας, με τόση ηλιοφάνεια, θα είχε υψηλά επίπεδα βιταμίνης D. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Η υιοθέτηση ενός δυτικού τρόπου ζωής σε όλα τα επίπεδα έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

“Η βιταμίνη D παράγεται με την βοήθεια του ήλιου. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία -που πολύ σωστά γίνεται- με τη μείωση, μεταξύ άλλων, των ωρών έκθεσης στον ήλιο, έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D», δηλώνει στο CNN Greece o παιδίατρος Θάνος Οικονόμου και συμπληρώνει: «Διαφορετικό χρόνο έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία θα χρειαστεί ένας ενήλικας από ένα παιδί. Επίσης εξαρτάται η ώρα της έκθεσης: άλλη επίδραση έχει η ηλιακή ακτινοβολία το μεσημέρι, άλλη το πρωί. Επίσης παίζει ρόλο και η εποχή του χρόνου».

Πόση ώρα έκθεσης θεωρείται ασφαλής -ουδείς μπορεί να απαντήσει.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για την σύνθεση της βιταμίνης D χρειάζεται από μια έως μιάμιση ώρα ολόσωμης έκθεσης στον ήλιο και μάλιστα στις τρεις το μεσημέρι.

Άλλοι επιστήμονες πάλι χαρακτηρίζουν ‘εγκληματική’ αυτή την θεωρία.

Οι παιδίατροι πάντως είναι κατηγορηματικοί σε ό,τι αφορά τα βρέφη: το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο και δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο.

«Σε ηλικίες πάνω από 2 ετών για να έχουμε μια ικανοποιητική παραγωγή βιταμίνης D χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό και πολλές φορές δεν το θέλουμε κιόλας σε περιόδους όπως το καλοκαίρι», δηλώνει ο κύριος Οικονόμου.

Βιταμίνη D και τροφές

Αυτή την τόσο σημαντική για τον οργανισμό μας βιταμίνη μπορούμε να την βρούμε και στο …πιάτο μας.

Η πιο καλή πηγή βιταμίνης D είναι το μουρουνέλαιο ενώ στο διαιτολόγιο μας καλό είναι να υπάρχουν λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, μανιτάρια, αυγά και γαλακτοκομικά.

«Ένα παιδάκι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 γεύματα γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Βοηθά επίσης η κατανάλωση των λιπαρών ψαριών και των ξηρών καρπών. Δυστυχώς βλέπουμε συχνά ότι αυτές οι τροφές λείπουν από το διαιτολόγιο των παιδιών. Ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή, η οποία οδηγεί στην παχυσαρκία», τονίζει ο κ. Οικονόμου.

Μια μερίδα θα μπορούσε να είναι ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι.

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved