Open/Close Menu Cardiology Center

Σύμφωνα με τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) από κοινού με την Κομισιόν, η Κύπρος έχει από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 81,1 ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 79,2 χρόνια.

Ενόσω το προσδόκιμο ζωής στις χώρες συνολικά της ΕΕ αυξήθηκε κατά πέντε και πλέον χρόνια την περίοδο 1990 με 2012, όλοι μας μεγαλώνουμε.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό μας, τις οποίες πρέπει να περιμένουμε καθώς περνάνε τα χρόνια και τι πρέπει να προσέχουμε.

Στο καρδιαγγειακό μας σύστημα

Καθώς μεγαλώνουμε οι παλμοί της καρδιάς γίνονται πιο αργοί και η καρδιά μας ενδέχεται να μεγαλώσει. Τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες γίνονται λιγότερο ελαστικά, με αποτέλεσμα η καρδιά να δουλεύει σκληρότερα προκειμένου να αντλήσει το αίμα ανάμεσα τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

 Στα οστά, τους μυς και τις αρθρώσεις

Με την ηλικία, τα κόκκαλα μας συρρικνώνονται σε μέγεθος και πυκνότητα, γεγονός που τα κάνει πιο αδύναμα και ευαίσθητα στα κατάγματα. Οι μυς μας γενικά χάνουν σε δύναμη και ελαστικότητα και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν άνθρωποι που μεγαλώνοντας έχουν  δυσκολία στον συγχρονισμό των κινήσεων και την ισορροπία

Στο πεπτικό σύστημα

Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Πολλοί είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα, όπως η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η περιορισμένη λήψη υγρών και η έλλειψη άσκησης. Όμως σημαντικό ρόλο στη δυσκοιλιότητα έχουν τόσο η λήψη φαρμακευτικής αγωγής όπως για παράδειγμα τα διουρητικά ή τα συμπληρώματα σιδήρου, όσο και κάποιες ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Στο ουροποιητικό σύστημα

Η ακράτεια είναι πολύ κοινό φαινόμενο στους ανθρώπους που μεγαλώνουν.  Στην ακράτεια μπορούν να συμβάλλουν διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης , καθώς και άλλοι παράγοντες όπως η εμμηνόπαυση στις γυναίκες και ο διογκωμένος προστάτης στους άντρες.

Στη μνήμη

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο με την ηλικία η αποτελεσματικότητα της μνήμης μας να επηρεάζεται. Μπορεί όσο περνάνε τα χρόνια να μας πάρει περισσότερο χρόνο να μάθουμε κάτι ή ακόμα και να δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε λέξεις ή ονόματα.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν φροντίζετε τους αγαπημένους σας… είναι να είστε υγιείς.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στο αεροπλάνο προτεραιότητα στις συμβουλές που δίνει το πλήρωμα σε περιπτώσεις κινδύνου έχει το να προσέξετε πρώτα τη δική σας ασφάλεια και έπειτα να φροντίσετε τους γύρω σας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο!

Για πολλούς από εμάς, έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που καλούμαστε να παίξουμε το ρόλο του φροντιστή κάποιου ηλικιωμένου ανθρώπου, είτε είναι σύντροφος, γονέας ή φίλος. Το να είναι κάποιος φροντιστής είναι εξαιρετικά απαιτητικό και είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο αυτό ρόλο να είναι υγιής και σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.

Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κρατήσετε υγιή τόσο τον εαυτό σας και εκείνους που φροντίζετε.

  •  Ακόμα κι αν είστε πολύ απασχολημένοι κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου πρέπει πάντα να προσέχετε και να μην παραμελείτε τη δική σας υγεία. Φροντίστε να κάνετε τις εξετάσεις σας και τα προγραμματισμένα σας check up.
  • Να είστε ενημερωμένοι και έτοιμοι για επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν, ακόμα όμως και για θέματα όπως η τηλεϊατρική, ο χρήσιμος εξοπλισμός που μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στο έργο σας, ή τα φάρμακα και οι παρενέργειές τους.
  • Προστατεύστε τις σχέσεις σας με την οικογένειά σας, τον/την σύντροφό σας και τους φίλους σας, που μπορεί να είναι υπό πίεση καθώς εσείς έχετε την ευθύνη ενός ηλικιωμένου ανθρώπου. Οι τρυφερές και στοργικές  σχέσεις, όπως έχουμε ξαναπεί άλλωστε, ενισχύουν την φυσική και ψυχική μας υγεία.
  • Κάντε μικρά διαλείμματα από την καθημερινή πίεση της φροντίδας, είτε περνώντας ένα ευχάριστο βράδυ κάνοντας κάτι που σας αρέσει, είτε φεύγοντας για ένα Σαββατοκύριακο.

 

Γιατί ο καλύτερος τρόπος να φροντίσετε αυτούς που σας έχουν ανάγκη είναι με το να παραμένετε εσείς πάνω απ’ όλα υγιείς και δυνατοί.

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved