Open/Close Menu Cardiology Center

Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στις 17/04/2017 από το Jama (Journal of the American Medical Association) και όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος του άρθρου μας υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις ότι τα επίπεδα της βιταμίνης  D3 πρέπει να είναι πάνω από 20ng/ml προκειμένου να προστατεύεται ο οργανισμός μας από διάφορες παθήσεις και πάνω από 30ng/ml για να έχουμε προστατευμένη την υγεία της καρδιάς μας.

Πού πρέπει όμως, να απευθυνόμαστε όμως για τη σωστή μέτρηση της D3; Η απάντηση είναι απλή: Σίγουρα στον θεράποντα ιατρό μας, αρκεί όμως να έχει ειδικές γνώσεις που αφορούν στο μεταβολισμό και τις επιπτώσεις της βιταμίνης D3.

Τα συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν τον ιατρό είναι τα ακόλουθα:

  1. Η αδυναμία στους μύες και στα οστά λόγω της έλλειψης οστικής μάζας και την επιτάχυνση της οστεοπόρωσης και οι μυαλγίες.
  2. Η μελαγχολία, τα συμπτώματα κατάθλιψης και οι αλλαγές στη διάθεση. Εξάλλου, έχει αποδειχθεί πως η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη για την ισορροπία και τη σωστή λειτουργία ειδικών περιοχών του εγκεφάλου.
  3. Η υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχει συσχέτιση της έλλειψης βιταμίνης D3  και της υπέρτασης.
  4. Οι χρονιές ασθένειες των ούλων.
  5. Η κόπωση και η υπνηλία, αφού υπάρχει συσχέτιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D3 και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.
  6. Η απότομη αύξηση βάρους, πολλοί ερευνητές συσχετίζουν την αύξηση του βάρους, ιδιαίτερα σε άτομα που προηγουμένως είχαν φυσιολογικό βάρος, με την έλλειψη της βιταμίνης D3.
  7. Διάφορα συμπτώματα του καρδιαγγειακού συστήματος, η ευαισθησία στις λοιμώξεις,  η κατάπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος χωρίς να υπάρχουν ικανοποιητικοί συμβατικοί ή προδιαθεσικοί παράγοντες που να δικαιολογούν την εμφάνιση τους.

Όσο πιο χαμηλή είναι η βιταμίνη D3 και ιδιαίτερα όσο πλησιάζει τα 10ng/ml τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν ο ασθενής να παρουσιάζει συμπτώματα εξωσκελετικά. Όπως εξάλλου αναφέρθηκε η μυϊκή αδυναμία και ιδιαίτερα ο τρόπος που καθορίζεται και περιγράφεται από τον ασθενή μπορεί να αποτελεί ένδειξη έλλειψης βιταμίνης D3.

Επίσης, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D3 και αστάθειας, απώλειας ισορροπίας και πτώσης των ασθενών.

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved