Open/Close Menu Cardiology Center

Γιατί η βιταμίνη D είναι περισσότερο σημαντική για την υγεία της καρδιάς μας απ’ όσο νομίζουμε 

Εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζαμε ότι η βιταμίνη D3 έπαιζε σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα τελευταία 15 χρόνια, μετά από πολλές έρευνες που απέδειξαν την ανεύρεση υποδοχέων βιταμίνης D3 σε πάρα πολλά σημαντικά κύτταρα του οργανισμού, η θεώρηση μας ως προς τη σημασία της στον οργανισμό έχει αλλάξει.

Η βιταμίνη D3, πιο σωστά, θα έπρεπε να ενταχθεί στην κατηγορία των ορμονών, καθώς παράγεται από το δέρμα με την επίδραση του ήλιου και είναι βιολογικά ανενεργής. Γι’ αυτό και ακολούθως τροποποιείται από το συκώτι σε 25(OH) Vitamin D και μετά από τα νεφρά σε 1,25 dihydroxyvitaminD για να γίνει η ενεργός ουσία καλσιτριόλη, η οποία αντιστοιχεί σε αυτό που λέμε βιταμίνη D3 και είναι με αυτή τη μορφή που δρα βιολογικά στους διάφορους ιστούς του οργανισμού μας.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που μας κρατάει κλεισμένους μέσα σε κτίρια, ντυμένους με πολλά ρούχα τον χειμώνα και βάζοντας πολλά αντηλιακά το καλοκαίρι, έχει ως αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε έλλειψη βιταμίνης D3. Η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν περιέχεται σε επαρκείς ποσότητες σε τροφές οπότε δεν είναι δυνατό το άτομο να λαμβάνει όση ποσότητα βιταμίνης χρειάζεται ο οργανισμός με την καθημερινή τροφή. Η βιταμίνη D3 δρα και αλληλεπιδρά με πάνω από 3000 γονίδια τα οποία αποτελούν το 10% του ανθρώπινου γονιδιώματος. Γι’ αυτό και η δράση  αλλά και η έλλειψη της έχει μια πλατιά και ευρεία επίδραση σε όλο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όσον αφορά στις φυσιολογικές τιμές της βιταμίνης D3 στο αίμα, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν – ακόμα και οι πιο συντηρητικοί, ότι θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με ολική βιταμίνη D στο αίμα πάνω από 30ng/ml. Οι τιμές μεταξύ 20ng/ml και 30ng/ml θεωρούνται ανεπαρκείς ενώ τιμές κάτω από 20ng/ml έχουν βρεθεί ότι επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των οστών προκαλώντας οστεοπόρωση και άλλα προβλήματα στο μεταβολισμό του ασβεστίου του οργανισμού. Όσο οι τιμές πλησιάζουν το 10ng/ml τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να έχουμε προβλήματα εκτός του μυοσκελετικού συστήματος και σε όλα τα άλλα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού (εξωσκελετικά προβλήματα).

Όπως ήδη αναφέραμε, η λήψη της βιταμίνης D δεν είναι επαρκής μέσω των τροφών, συνεπώς πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τα επίπεδά της- μη βρεθούμε ξαφνικά χωρίς αποθέματα. Γι άλλη μια φορά, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι αυτό φροντίστε να μάθετε σήμερα κιόλας, αν ο οργανισμός σας έχει όση βιταμίνη D3 χρειάζεται για να παραμείνει υγιής!

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved