Open/Close Menu Cardiology Center

Διεθνής Ημέρα Ζώων σήμερα και με αφορμή αυτόν τον παγκόσμιο εορτασμό συγκεντρώσαμε ορισμένα στοιχεία από διάφορες έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, οι οποίες αποδεικνύουν πόσο καλό κάνει στη δική μας υγεία η κηδεμονία και η φροντίδα ενός ζώου.

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει πόσο καλά νιώθετε όταν βρίσκετε κοντά σε ένα κατοικίδιο. Σκύλο, γάτα, ή ακόμα και κουνέλι!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε με ένα κατοικίδιο έχει εξαιρετικά θετική επίδραση, τόσο στη διάθεση μας όσο και την υγεία μας. Τα κατοικίδια δηλαδή, μπορούν να είναι “οι μαχητές ενάντια στο δικό μας άγχος”, όπως προκύπτει από σειρά ερευνών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Άλεν ΜακΚόννελ και ερευνητής στις σχέσεις ανθρώπων – κατοικίδιων, έχει από καιρό διαπιστωθεί πως οι κηδεμόνες ζώων και μάλιστα ειδικά εκείνοι που διατηρούν μια υψηλής ποιότητας σχέση με τα ζώα τους, νιώθουν καλύτερα σωματικά και ψυχολογικά, κατά μέσο όρο, από εκείνους που δεν ζουν με κάποιο κατοικίδιο.

Το τι κάνει ουσιαστική τη σχέση μας με το κατοικίδιό μας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Για τους αθλητικούς και ενεργητικούς ανθρώπους, καλή σχέση μπορεί να σημαίνει να παίζουν με το σκύλο τους μπάλα στο πάρκο. Για άλλους που δεν μπορούν να βγουν έξω ή δεν απολαμβάνουν αυτού του είδους της δραστηριότητας, το να χαϊδεύουν το κεφάλι του σκύλου τους, τους βοηθάει να νιώθουν βαθιά συνδεδεμένοι μαζί του και ήρεμοι.

Πως αλλιώς όμως βοηθά η συμβίωση με ένα κατοικίδιο προκειμένου να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή; Θα εκπλαγείτε αν μάθετε:

1. Στην υγεία της καρδιάς

Ο σκύλος σας μπορεί να σας βοηθήσει να μην πάθετε ποτέ κάποια καρδιαγγειακή πάθηση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί απλούστατα οι υπεύθυνοι κηδεμόνες σκύλων περπατούν πολύ καθώς κάνουν καθημερινά μεγάλους περιπάτους. Αυτό φυσικά βοηθά πολύ στη διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεση, σε σχέση πάντα με εκείνους που δεν έχουν σκύλο

Γνωρίζατε όμως ότι ακόμα κι αν ήδη έχετε καρδιαγγειακά προβλήματα, η συντροφιά με ένα κατοικίδιο μπορεί να σας βοηθήσει;

Έρευνες έχουν δείξει πως άτομα που έχουν επιβιώσει κάποιου καρδιακού επεισοδίου ή άλλα με σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες και τα οποία ζουν με κάποιο ζώο, ζουν περισσότερο από εκείνους που έχουν τα ίδια προβλήματα υγείας, αλλά δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.

2. Μειώνουν τα επίπεδα του στρες

Το να χαϊδεύετε και να φροντίζετε το σκύλο ή τη γάτα σας, σας κάνει έτσι κι αλλιώς να νιώθετε καλύτερα. Για σκεφτείτε όμως πως η πράξη αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει το σώμα σας να απελευθερώσει ορμόνες χαλάρωσης που μάχονται και κερδίζουν τις αντίστοιχες ορμόνες που παράγουν το στρες.

3. Στην κοινωνικοποίηση και την οικειότητα

Τα κατοικίδια και ιδιαίτερα οι σκύλοι σας βοηθούν να συνδεθείτε και να επικοινωνήσετε με άλλους ανθρώπους. Πολύ δύσκολα θα μιλούσατε με κάποιον άγνωστο στο δρόμο, έτσι δεν είναι; Πόσο διαφορετικά είναι όμως όλα όταν οι άνθρωποι που έχουν σκύλους γνωρίζονται κατά τη διάρκεια του περιπάτου, συνομιλούν και δημιουργούν δεσμούς.

Επίσης, άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικά καροτσάκια, λένε πως όταν έχουν μαζί τους το σκύλο τους, οι άλλοι άνθρωποι αμέσως νιώθουν περισσότερο οικεία τους κοιτούν πιο εύκολα στα μάτια και πιο συχνά τους ρωτάνε αν χρειάζονται βοήθεια.

4. Στην καθημερινότητα με καλή διάθεση και περισσότερο νόημα

Οι κηδεμόνες κατοικίδιου ζώου είναι σε γενικές γραμμές πιο ευτυχισμένοι στη ζωή τους, εμπιστεύονται πιο εύκολα τους άλλους και νιώθουν λιγότερη μοναξιά από εκείνους που δεν έχουν σχέση με κάποιο ζώο.

Γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Δρ. ΜακΚόννελ: “Όταν κάποιος είναι κηδεμόνας κατοικίδιου, η ζωή του αποκτά νόημα και ενισχύεται το συναίσθημα του ‘ανήκειν’ και μοιάζει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής του”.

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved