Open/Close Menu Cardiology Center

Με αφορμή την Go Red For Women Day στις 3 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετέχει το καρδιολογικό κέντρο.

Μύθοι για την καρδιά μας!

  • Οι  καρδιοπάθειες αφορούν μόνο τους άνδρες
  • Μόνο ηλικιωμένοι πάσχουν από καρδιοπάθειες
  • Γυμνάζομαι άρα δε χρειάζεται να προσέχω και να ελέγχομαι
  • Αν είχα προβλήματα θα υπήρχαν συμπτώματα
  • Έχω οικογενειακό ιστορικό άρα δεν μπορώ να αποφύγω τις νόσους  της καρδιάς και την αναπηρία από τα καρδιοαγγειακά προβλήματα
  • Οι γυναίκες δεν επηρεάζονται από τις καρδιοπάθειες όσο οι άντρες

 

Έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας μύθος, πως οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά επεισόδια. Όταν λέμε καρδιαγγειακά επεισόδια εννοούμε το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα  στεφανιαία επεισόδια, τον αιφνίδιο θάνατο, τα εγκεφαλικά και όλες τις άλλες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος όπως αρρυθμίες, την κολπική μαρμαρυγή, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν ένα καρδιολογικό κέντρο. Αυτή η αντίληψη έχει σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες να ελέγχονται πολύ λιγότερο από τους άνδρες, για τα καρδιολογικά προβλήματά τους και έτσι να χάνουμε τις πολύτιμες πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει η πρόληψη. Οι γυναίκες είναι αυτές που νοιάζονται για όλους μας, άνδρες, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Για να μπορείς όμως να βοηθήσεις τους άλλους πρέπει πρώτα να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να είσαι καλά στην υγεία σου!

Οι γυναίκες, σε στατιστικές του παγκόσμιου οργανισμού υγείας έχει βρεθεί ότι, έχουν  μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα στο σύνολό τους από ότι οι άντρες. Δηλαδή, κάθε χρόνο χάνουμε περισσότερες γυναίκες από καρδιοαγγειακά επεισόδια συγκριτικά με την απώλεια που έχουμε στους άνδρες. Τα προβλήματα της καρδιάς είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που έχουν οι γυναίκες στον ανεπτυγμένο κόσμο. Χάνουμε περισσότερες γυναίκες από καρδιακά προβλήματα παρά από όλες τις άλλες παθήσεις μαζί συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών καρκίνων, ατυχημάτων, αναπνευστικών προβλημάτων, διαβήτη και λοιμώξεων! Σκεφτείτε ότι μία στις εννιά γυναίκες στην ηλικία των 45 με 64 ετών θα παρουσιάζει καρδιακά νοσήματα. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών θα παρουσιάσουν  καρδιακά νοσήματά μία στις τρεις! Το πιο σπουδαίο μήνυμα που έχουμε να στείλουμε είναι ότι μια στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 65 χρονών θα χαθεί από νόσους της καρδιάς και εγκεφαλικά επεισόδια ενώ το 80% αυτών των προβλημάτων μπορούμε να τα προλάβουμε με σωστή πρόληψη και σωστή αγωγή. Φανταστείτε λοιπόν, ότι με μία καλή πρόληψη και παρακολούθηση μία γυναίκα θα έχει 80% πιθανότητα να αποφύγει το θάνατο και άλλες επιπλοκές, καθώς και αναπηρίες που μπορούν να προέλθουν από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Έχει βρεθεί και επιβεβαιωθεί στατιστικά ότι οι γυναίκες με παρόμοια συμπτώματα όπως οι άντρες ζητούν αργότερα βοήθεια για το πρόβλημά τους και αυτό αποβαίνει σε βάρος τους. Θέλουμε να τονίσουμε ότι κατά την διάρκεια ενός εμφράγματος ο χρόνος σημαίνει μυοκάρδιο. Οι γυναίκες παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο 10 χρόνια αργότερα από τους άντρες, δηλαδή οι άντρες παρουσιάζουν γύρω στα 59 και οι γυναίκες γύρω στα 69. Παρόλο το ότι γυναίκες παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο 10 χρόνια αργότερα από τους άνδρες έχουμε αρκετά περιστατικά και σε ηλικίες κάτω των 45 χρόνων και μάλιστα οι γυναίκες αυτές παρουσιάζουν χειρότερη πρόγνωση από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Οι γυναίκες παρουσιάζουν σε λιγότερο ποσοστό από τους άνδρες τα τυπικά συμπτώματα της στηθάγχης και  παρουσιάζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα τα άτυπα συμπτώματα όπως πόνος ενώ ξεκουράζονται, κοιμούνται ή με ψυχικό στρες. Συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, πόνος στο χέρι, στην πλάτη, στο σαγόνι, δύσπνοια, ζαλάδα, ναυτία, κρύος ιδρώτας είναι συμπτώματα που πρέπει να αξιολογούνται σε μία γυναίκα.

Οι γυναίκες που περνούν ένα οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή ένα καρδιακό επεισόδιο έχει βρεθεί ότι αργούν πολύ περισσότερο, τόσο αυτές όσο και το περιβάλλον τους,  να καλέσουν ασθενοφόρο με αποτέλεσμα να φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργότερα συγκριτικά με τον ανδρικό πληθυσμό. Παγκόσμια έχει βρεθεί ότι και στο νοσοκομείο οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν πολύ αργότερα την κατάλληλη αγωγή συγκριτικά με τους άντρες. Στην αντιμετώπιση των γυναικών πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μελέτες έχουν δείξει πως έχουν λιγότερο όφελος μετά από θρομβολυτική θεραπεία ενώ έχουν καλύτερη πρόγνωση μετά από καθετηριασμό. Μετά ένα έμφραγμα οι γυναίκες, παγκόσμια, έχουν λιγότερη εντατική αντιμετώπιση από τους άντρες. Επίσης, υπάρχουν διαφορές στην θεραπεία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Έχει βρεθεί, ότι η ασπιρίνη έχει το ίδιο όφελος και στους άνδρες και στις γυναίκες, τα b-blockers ωφελούν περισσότερο τις γυναίκες από ότι  τους άντρες. Οι γυναίκες παίρνουν μικρότερες δώσεις στατίνων από ότι οι άντρες με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερο όφελος, ενώ τα ACE lnhibitors φαίνεται ότι ωφελούν περισσότερο τους άνδρες. Οι γυναίκες παρουσιάζουν πιο συχνά καρδιακή ανεπάρκεια από ότι οι άντρες ιδιαίτερα μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την 3η  αιτία θανάτου στις γυναίκες ενώ είναι η 4η αιτία θανάτου στους άνδρες. Από τα 795.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που καταγράφηκαν πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 53,5% παρουσιάστηκε στις γυναίκες, ενώ το 60% των θανάτων από εγκεφαλικά το κατέχουν και πάλι οι γυναίκες.

Η Υπέρταση στις γυναίκες

Το 75% των γυναικών πάνω από 60 χρόνων έχουν αυξημένη πίεση σε σύγκριση με το 64% των αντρών. Από αυτόν τον πληθυσμό ένα μικρό ποσοστό των γυναικών παίρνει σωστή θεραπεία, δηλαδή οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα  να παρουσιάσουν υπέρταση και πολύ λιγότερη πιθανότητα να έχουν σωστή θεραπεία, σχετικά με την υπέρταση τους, συγκριτικά με τους άνδρες.

Κολπική μαρμαρυγή

60% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή  πάνω από 75 χρονών είναι γυναίκες. Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει κατά πέντε φορές την πιθανότητα εγκεφαλικού και συνοδεύεται από μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Όλα τα άτομα, και ειδικά γυναίκες πάνω από 70 χρονών, πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για την πιθανότητα ασυμπτωματικής κολπικής μαρμαρυγής!

Γυναίκα και διαβήτης

Παγκόσμια, οι  γυναίκες έχουν λιγότερο επιθετική αντιμετώπιση στα προβλήματα που παρουσιάζει ένας διαβητικός όπως ρύθμιση της πίεσης, ρύθμιση της δυσλιπιδαιμίας, ρύθμιση του σακχάρου, οδηγίες για απώλεια βάρους, σωστής διατροφής και κίνησης – άσκησης.

Μετά από αυτή την περιληπτική παρουσίαση του μεγάλου προβλήματος που λέγεται γυναίκα και καρδιά θέλουμε να αναφέρουμε ότι η αμερικάνικη καρδιολογική ένωση κάνει μία μεγάλη εκστρατεία όλο το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα το Φεβρουάριο για να ευαισθητοποιήσει τόσο το γενικό πληθυσμό αλλά επίσης και τον ιατρικό πληθυσμό συμπεριλαμβανομένων και των καρδιολόγων για το θέμα αυτό. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για όλους  να επισκεφθούν τη σελίδα go red for women όπου εκεί θα βρουν πάρα πολλές πληροφορίες και θα γίνουν και αυτοί οι πρεσβευτές αυτής της μεγάλης εκστρατείας, στην οποία το Καρδιολογικό μας Κέντρο συμμετέχει ανελλιπώς κάθε χρόνο.

Όπως λέει και το American Heart Association, Life is why!

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved