Διαβάζουμε τελευταία έρευνες ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται συστηματικά, δυστυχώς και σε πολύ νεαρές ηλικίες. Παιδιά 13 χρονών δηλώνουν ότι μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν πιει σε ένα βράδυ 5 ποτά, κι αυτό είναι, τουλάχιστον, ανησυχητικό. Την ίδια στιγμή, ερευνητής από την Αγγλία ανακοινώνει ότι βρήκε τη φόρμουλα για την αντιμετώπιση του hangover, δίνοντας μια ακόμη ώθηση στην κατανάλωση. Αν ξέραμε, όμως, τι κάνει το αλκοόλ στην καρδιά μας, σίγουρα θα σταματούσαμε να λέμε “Στην υγεία μας” με κάθε ποτό..
Πραγματικά είναι ειρωνική αυτή η ευχή, όταν συνοδεύει κάτι που ξεκάθαρα συνδέεται με καρδιακά προβλήματα, και όχι μόνο. Ως μέτρια κατανάλωση υπολογίζονται τα 2 ποτά ημερησίως για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες. Όταν όμως υπερβαίνουμε αυτό το όριο, τότε ενεργοποιούμε μια σειρά αντιδράσεων, εξαιρετικά επιβλαβών. Γενικά, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, αυξημένη πίεση, παχυσαρκία, καρκίνο του μαστού, για να μην αναφερθούμε στα ατυχήματα και την εξάρτηση. Ας ρίξουμε μια ματιά, πιο αναλυτικά:
- Το αλκοόλ ανεβάζει τα τριγλυκερίδια. Αυτό κατ’ επέκταση, μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, ανακοπή ή χρόνια καρδιακά προβλήματα.
- Η παχυσαρκία είναι από τις βασικές αιτίες καρδιαγγειακών προβλημάτων. Και τι μπορεί, μεταξύ άλλων, να βρίσκεται πίσω από την παχυσαρκία; Το αλκόολ.
- Ανάλογος είναι και ο κίνδυνος να εμφανιστεί διαβήτης, και πάλι λόγω της μεγάλης κατανάλωσης θερμίδων.
- H μαζική κατανάλωση αλκοόλ (αυτό που ονομάζουν binge drinking) μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό.
Γνωρίζουμε και εμείς ότι κατά καιρούς ακούγονται νέα που αφορούν τις ευεργετικές ιδιότητες του τάδε ποτού- πχ κόκκινο κρασί κλπ. Δεν είναι ο σκοπός μας εδώ να τα ακυρώσουμε όλα αυτά. Απλά, δεν είναι λογικό να λειτουργούν ως δικαιολογίες, για κάτι ξεκάθαρα καταστροφικό. Ας είναι ο πρώτος στόχος μας, η κατανάλωση με μέτρο. Για να είναι ο επόμενος η περιστασιακή, σπάνια κατανάλωση, και μετά η οριστική διακοπή. Και τότε, να πούμε στην υγειά μας!