Open/Close Menu Cardiology Center

Για πολλά χρόνια, οι γιατροί θεωρούσαν ότι αυτό που συνδέει τις καρδιακές παθήσεις και την ψυχική υγεία, ήταν αποκλειστικά συμπεριφορικό. Δηλαδή, τα άτομα που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ψυχολογικής φύσης ήταν πιθανότερο να υιοθετήσουν συμπεριφορές όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, οι οποίες είναι επιβλαβείς για την υγεία της καρδιάς. Αυτή η άποψη όμως, σιγά σιγά ανατρέπεται, καθώς έρευνες έχουν ήδη εντοπίσει έναν πιο άμεσο σύνδεσμο ανάμεσα στις δύο καταστάσεις. Οι βιολογικοί και χημικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες, είναι πιθανό να σχετίζονται και με καρδιακές παθήσεις.

Κατάθλιψη και άλλα θέματα

Είναι διάφοροι οι τύποι ψυχικών ασθενειών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς: μπορεί να είναι μια παροδική κατάσταση κατάθλιψης, ή μια σοβαρότερη κλινική περίπτωση. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα άγχους και στρες- τα αναφέρουμε ενδεικτικά καθώς είναι πολύ διαδεδομένες καταστάσεις. Οι έρευνες δε συνδέυον απευθείας το στρες με την καρδιακή υγεία, αλλά ήδη υπάρχουν ευρήματα ότι μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον παράγοντα επικινυδνότητας, σε κάποιους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο απειλητικό, καθώς αυξάνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη και επιδρά στην πίεση και τους παλμούς της καρδιάς.

Ασθενείς που έχουν υποστεί έμφαγμα ή εγκεφαλικό είναι καλό να έχουν το νου τους

Άτομα που έχουν διαγνωσμένες καρδιακές παθήσεις ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό είναι πιο επιρρεπή στις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη- και αυτο είναι ένα σημείο που χρήζει προσοχής. Δεν είναι απλώς ότι κάνουν ανθυγιεινές επιλογές (κάπνισμα, λιπαρές τροφές) και επιβαρύνουν τον οργανισμό τους. Είναι και ότι εξαιτίας της κατάθλιψης δεν έχουν διάθεση να σηκωθούν από το κρεβάτι και να προσπαθήσουν να γίνουν καλά, με αποτέλεσμα να μπλέκονται σε έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο.

Ποια είναι η λύση?

Καταρχάς, εμείς ως καρδιολόγοι, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των ασθενών μας- και αναλόγως να επικεντρωθούμε εκεί που ριζώνει το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε την κατανόηση και την κατάρτιση να αντιμετωπίσουμε τέτοιες περιπτώσεις, που θέλουν διαφορετική φροντίδα, ειδικά όταν ευαίσθητες ισορροπίες πρέπει να διατηρηθούν.

Από την άλλη, τόσο οι ασθενείς όσο και οι οικείοι τους, δε πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ψυχική και την καρδιακή ασθένεια. Είναι καλό και χρήσιμο άτομα με διάγνωση ψυχικής ασθένειας να κάνουν συστηματικά check ups, καθώς και άτομα με καρδιακές παθήσεις να ελέγχουν τη διάθεσή τους. Προφανώς, ο ρόλος των οικείων είναι καθοριστικών αφού αυτοί, ως εξωτερικοί παρατηρητές είναι σε θέση να εντοπίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά και έτσι να επισημάνουν την πιθανή ύπαρξη του ενός ή του άλλου προβλήματος.

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved