Open/Close Menu Cardiology Center

Δυστυχώς, ναι.

Η Ελίνα, 37 ετών, ένα βράδυ περσι το καλοκαίρι, προσπάθησε να πάρει αγκαλιά το σκύλο της, όπως συνήθως, αλλά δε μπορούσε. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες δεν αισθανόταν καλά: είχε έντονους πόνους στο στήθος –που θεώρησε ότι είναι αποτέλεσμα του καύσωνα- διάρροια, δυσπεψία και έντονη εφίδρωση. Αναρωτήθηκε αν ήταν κάποιος ιός.

Δυστυχώς, δεν ήταν. Ήταν καρδιακή προσβολή. Η Ελίνα είναι μια από τους- δυστυχώς- πολλούς ανυποψίαστους που υφίστανται καρδιακά επεισόδια κάθε χρόνο. Το νεαρό της ηλικίας και η κατάσταση της υγείας της όμως (υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση, μη καπνίστρια)  έρχεται σε αντίθεση με αυτά που συνήθως συνδέουμε με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή: η καρδιακή πάθηση δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να επηρεάσει τον καθένα μας. Η πηγή της ασθένειας είναι αυτή που είναι δυσκολότερο να βρεθεί.

Όπως έχει προκύψει από μακροχρόνιες έρευνες η καρδιακή πάθηση συνήθως προκαλείται από τέσσερις παράγοντες κινδύνου:

  • διαβήτης,
  • κάπνισμα,
  • υψηλή αρτηριακή πίεση και
  • χοληστερίνη. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε πως αυτοί δεν είναι οι μόνοι παράγοντες και ότι φτωχή καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τους πιο (φαινομενικά) υγιείς ανθρώπους.

Η lp(a) ή αλλιώς λιποπρωτεΐνη(a) είναι ένα είδος χοληστερόλης που σε αυξημένα επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά επεισόδια. Σύμφωνα με το American Heart Association, είναι ιδιαίτερα ύπουλη όμως, διότι δεν εμφανίζεται σε εξετάσεις ρουτίνας που θα σου γράψει ένας γιατρός. Πρέπει να το ξέρεις και να το ζητήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι, κυρίως νέοι και αυτοί που έχουν γενικά καλή υγεία, δεν εξετάζονται για τέτοιου είδους ανωμαλίες, είτε επειδή δεν τους ενδιαφέρει η καρδιαγγειακή τους υγεία είτε επειδή ο γιατρός τους θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να εξεταστούν.

Οι καρδιακές παθήσεις σκοτώνουν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους το χρόνο και από αυτούς, οι 160.000 είναι κάτω των 65 ετών.

Τι μπορείς να κάνεις για την προλάβεις; Πολλά, που μπορεί να φαντάζουν στοιχειώδη, αλλά δεν παύουν να είναι εξόχως σημαντικά:

  1. Μάθε το οικογενειακό σου ιατρικό ιστορικό. Όχι μόνο για καρδιακές παθήσεις, αλλά επίσης για εμφράγματα, διαβήτη και επίπεδα χοληστερόλης. Ρώτα επίσης και την ευρύτερη οικογένεια σου για το δικό τους ιστορικό. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό σου και θα του δώσει στοιχεία για να σε εξετάσει για ποικίλα πράγματα που μπορεί και να μην σκεφτόταν.
  2. Γυμνάσου για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα και υιοθέτησε μια υγιή δίαιτα πλούσια σε φαγητά βασισμένα σε χόρτα και χαμηλή σε κόκκινο κρέας.
  3. Ξεκίνα να προσέχεις τα επίπεδα χοληστερόλης και την πίεσή σου, ήδη από τα 20 σου. Κάνε τεστ χοληστερίνης συστηματικά και ρώτα τον γιατρό σου για τη σημασία των αποτελεσμάτων και πώς χρειάζεται να αλλάξεις τη δίαιτά σου και τον τρόπο ζωής σου αν δεν είναι αρκετά ικανοποιητικά.
  4. Κόψε το κάπνισμα, ακόμη και το άτμισμα. Έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με αρτηριοσκλήρυνση, υψηλή πίεση και ταχυπαλμία. Όσο και αν προσπαθούμε να είμαστε συγκαταβατικοί, δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα καπνίσματος. Τελεία.
  5. Βάλε το check up στη ζωή σου. Κυριολεκτικά, σώζει ζωές.

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved