Open/Close Menu Кардиологический центр

Μπορεί η «ραγισμένη καρδιά», ως εικόνα και ως φράση να παραπέμπει κυρίως σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις, όμως, η ιατρική έχει αναγνωρίσει ένα αντίστοιχο σύνδρομο- τουλάχιστο σε ότι αφορά τις αιτίες. Πραγματικά, είναι πιθανό όταν βρεθούμε κάτω από μεγάλο συναισθηματικό στρες, που μπορεί να μας προκαλέσει η απώλεια ενός δικού μας προσώπου, ένας χωρισμός κλπ, η καρδιά μας παρουσιάζει συμπτώματα αντίστοιχα της καρδιακής προσβολής. Δεν είναι όμως αυτό που μας συμβαίνει: είναι η αντίδραση στη στενοχώρια, με έναν φυσιολογικό τρόπο, που έχει ονομαστεί «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς». Πρόσφατα, μια γυναίκα διαγνώστηκε με αυτό ακριβώς, μετά την απώλεια του σκύλου της, γεγονός που -μεταξύ άλλων- υπογραμμίζει τη συνασιθηματική αξία των ζώων στη ζωή.

Η εμπειρία της Joanne Simpson — η οποία μετά το θάνατο της σκυλίτσας της, ένιωσε έντονους πόνους στην καρδιά και κάλεσε βοήθεια πιστεύοντας ότι περνάει καρδιακή προσβολή, περιγράφεται αυτή την εβδομάδα στο New England Journal of Medicine όχι λόγω σπανιότητας, αλλά επειδή η δική της περίπτωση ήταν ενδεικτική για κάτι πιο σημαντικό.

Αν και δεν είναι η πρώτη δημοσιευμένη περίπτωση που συνδέει το σύνδρομο με το άγχος και τη θλίψη από το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου, υπογραμμίζει κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες ζώων παίρνουν ως δεδομένο: ότι η θλίψη για άρρωστα ή νεκρά κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι τόσο μεγάλη και δυνατή όσο η θλίψη για τον άνθρωπο.

Η έρευνα υποστηρίζει αυτή την ιδέα, η οποία επαναλήφθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη που διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με χρόνια άρρωστα ζώα έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους. Είναι η λεπτομέρεια που συνδέει τα κατοικίδια ζώα με την υγεία και την ευτυχία, αν και οι άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα ζώα είναι πιθανό να μην εκπλαγούν. Η Simpson σίγουρα δεν ήταν συγκλονισμένη όταν το έμαθε. Λίγο διάστημα πριν το επεισόδιο, ο γιος της αντιμετώπιζε χειρουργική επέμβαση, ο γαμπρός της είχε μείνει άνεργος και είχε κουραστεί από μια περίπλοκη και χρονοβόρα πώληση αυτοκινήτου. Εν τω μεταξύ, η 9χρονη Μeha έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Το σκυλί ήταν σαν κόρη της, είπε η γυναίκα εξηγώντας πως όταν τα παιδιά της έφυγαν από το σπίτι είχε γίνει η διέξοδός της. Αλλά η Meha άρχισε να έχει κακές μέρες και είχε έναν ξαφνικό θάνατο. Η ιδιοκτήτριά της την είδε να πεθαίνει μπροστά της.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine είναι μεταξύ εκείνων που επιβεβαίωσαν ότι μια πλημμύρα ορμονών του στρες μπορεί να είναι σε θέση να «αναισθητοποιήσουν» την καρδιά και να προκαλέσουν σπασμούς σε υγιείς ανθρώπους. Η Simpson, που τώρα ζει βορειοδυτικά του Σαν Αντόνιο έχει μόνο μια γάτα που ονομάζεται Buster Δεν έχει ακόμη αποκτήσει το ίδιο δέσιμο που είχε με τον σκύλο της, αν και είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί. Ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που παίρνουν κατάκαρδα περισσότερο τα θλιβερά πράγματα και αυτή η στάση σημαίνει ότι η καρδιά της θα «σπάσει» και πάλι εκτιμούν οι γιατροί. «Είναι καρποφόρο, είναι τραυματικό, είναι όλα τα παραπάνω», δήλωσε η Simpson. «Αλλά ξέρετε τι; Δίνουν τόσο πολλή αγάπη και συντροφικότητα που θα το κάνω και πάλι, θα συνεχίσω να έχω κατοικίδια ζώα. Τίποτα δεν θα με σταματήσει», λέει.

Πηγή: Lifo.gr και Washington Post

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved