Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Όλα τα επαγγέλματα είναι δύσκολα και η καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς, κυρίως, στο χώρο της δουλειάς μας πολλές φορές νιώθουμε να μας «γονατίζει». Υπάρχουν όμως ξεκάθαρα κάποια επαγγέλματα που κερδίζουν το τίτλο του πρωταθλητή όσον αφορά στα επίπεδα του στρες.
Έρευνες κατά καιρούς δείχνουν πως ο κίνδυνος για την εμφάνιση οποιασδήποτε καρδιαγγειακής πάθησης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με το επάγγελμα που εξασκεί, αφού πολύ στρεσογόνες καταστάσεις για αρκετά επαγγέλματα είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Οι έρευνες αυτές συνδέουν τη συχνή εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων με τα επαγγέλματα που δημιουργούν υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, είτε λόγω αντίξοων συνθηκών εργασίας, είτε λόγω της καθημερινής πίεσης από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και κυρίως λόγω της ανασφάλειας για το μέλλον ή ακόμα και την απόλυση.
Συγκεντρώσαμε τα 8 πιο στρεσογόνα επαγγέλματα που εμφανίζονται σε όλες τις έρευνες των τελευταίων χρόνων και σας τα παρουσιάζουμε με μια μικρή συμβουλή για εκείνους που βλέπουν κάπου τον εαυτό τους στις παρακάτω γραμμές: «Καταπολεμήστε το άγχος, επισκεφτείτε συχνά το γιατρό σας και κάντε τις εξετάσεις σας. Η ζωή σας και η υγεία σας είναι πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε δουλειά, καριέρα και επαγγελματική επιτυχία».
- Υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Στους δυσμενείς οικονομικά καιρούς που ζούμε, η καθημερινή πίεση για σωστές και κυρίως μη κοστοβόρες αποφάσεις, το άγχος της επιτυχημένης καριέρας και ο φόβος της αποτυχίας δημιουργεί συνθήκες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία της καρδιάς της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας.
- Επαγγελματίες Στρατιωτικοί. Είτε βρίσκονται στο πεδίο της μάχης που οι συνθήκες είναι αντίξοες και τα επίπεδα της αδρεναλίνης έτσι κι αλλιώς πολύ υψηλά, είτε απλώς εργάζονται στο στρατό που η συνεχής αγωνία λόγω του φόβου της επιστράτευσης σε περίπτωση σύρραξης, είναι το ίδιο: Όλα αυτά είναι παράγοντες που δημιουργούν στρες που με τη σειρά του επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς.
- Πυροσβέστες. Οι επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες, ο φόβος, τα εξαντλητικά ωράρια και οι βάρδιες είναι παράγοντες που επιβαρύνουν συνολικά την υγεία των πυροσβεστών, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς.
- Στελέχη Δημοσίων Σχέσεων. Κατά γενική ομολογία το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και αγχωτικά. Μπορεί οι άνθρωποι της Επικοινωνίας να μην εργάζονται σε αντίξοες εξωτερικές συνθήκες, όμως καλούνται πολύ συχνά να διαχειρίζονται πολλούς και απαιτητικούς πελάτες, να έχουν συνεχή δημόσια έκθεση για λογαριασμό τρίτων, εξαντλητικές προθεσμίες παράδοσης των project και για όλα αυτά φυσικά, οι 12 ώρες δουλειάς δεν είναι ποτέ αρκετές. Αυτά από μόνα τους είναι στοιχεία που χωρίς αμφιβολία δημιουργούν μια πολύ αγχωτική καθημερινότητα.
- Φωτορεπόρτερ. Το γεγονός ότι λείπουν συχνά μακριά από το σπίτι και τους δικούς τους ανθρώπους δημιουργεί από μόνο του αρνητικά συναισθήματα ικανά να επιβαρύνουν την ψυχική υγεία και κατ’ επέκταση τη σωματική των συγκεκριμένων επαγγελματιών. Αυτό σε συνδυασμό φυσικά και με τις αντίξοες και συχνά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, αλλά και τις χαμηλές αποδοχές.
- Οδηγοί Ταξί. Το χαμηλό εισόδημα κι ο μεγάλος καθημερινός κίνδυνος ληστείας ή τροχαίου ατυχήματος, η συνεχής καθιστική ζωή, αλλά και ο εκνευρισμός με την οδήγηση στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων, δεν βοηθούν την υγεία της καρδιάς καθόλου.
- Αστυνομικοί. Με εξαίρεση εκείνους που κάνουν δουλειά γραφείου, οι υπόλοιποι ζουν μια επικίνδυνη καθημερινότητα λόγω των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν
- Πιλότοι. Και μόνο η σκέψη ότι στους δικούς σου χειρισμούς και επιδεξιότητα στηρίζεται η ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, είναι ένας πολύ στρεσογόνος παράγοντας από μόνος τους.
Από τις έρευνες- κι από την εμπειρία- λοιπόν προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά τα επαγγέλματα ασυναίσθητα παίρνουν μια απόφαση, να βάλουν τη δουλειά πάνω από τη ζωή τους. Έτσι επιτρέπουν στο στρες για τους καταβάλλει και υφίστανται τις επιπτώσεις του, οι οποίες συχνά εκδηλώνονται ως καρδιακά προβλήματα. Δε θα επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, είμαστε ρεαλιστές και ξέρουμε ότι το κυνήγι της καριέρας δε θα σταματήσει. Όμως, ακόμη κι αν δε μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα, μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα με σπουδαίο τρόπο: να βάλουμε στο πρόγραμμα το ετήσιο check up μας, σα τη δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην επαγγελματική επιλογή που κάναμε.