Η καρδιά μας είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, ίσως να είναι η απόδειξη για τη σοφία της φύσης, αφού έφτιαξε μια τέλεια λειτουργική αντλία χιλιάδες χρόνια πριν ο άνθρωπος ανακαλύψει πώς να φτιάξει μια. Ο τρόπος που δουλεύει η καρδιά μας είναι εντυπωσιακός και αυτά είναι 10 στοιχεία που το αποδεικνύουν.
1. H καρδιά ενός ενήλικα χτυπάει περίπου 100.000 φορές την ημέρα ,δηλαδή 60-100 φορές το λεπτό, σύμφωνα με το American Heart Association.
2. Η ηλικία και η φυσική κατάσταση επηρεάζουν τους παλμούς μας. Σύμφωνα με το National Health Institute:
- Τα νεογέννητα (μέχρι 11 μηνών) έχουν 70 με 160 παλμούς το λεπτό
- Από ενός μέχρι τεσσάρων ετών: 80 με 120 παλμούς
- Από πέντε μέχρι εννέα ετών: 75 με 110 παλμούς
- Παιδιά πάνω από 10 ετών και ενήλικες- που δεν αθλούνται: 60 με 100 παλμούς το λεπτό
- Ενήλικες που αθλούνται: 40 με 60 παλμούς το λεπτό
3. Οι καρδιοπάθειες είναι η κύρια αιτία θανάτου στους άντρες αλλά και στις γυναίκες. Η καρδιά δε κάνει διακρίσεις- περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά απ’ ότι από οποιασδήποτε μορφής καρκίνο συνολικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του American Heart Association, μια στις 3 γυναίκες ζει με καρδιοπάθεια, ενώ στην Αμερική, κάθε ένα λεπτό μια γυναίκα πεθαίνει από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιοαγγειακή πάθηση.
4. Η καρδιά έχει το μέγεθος της γροθιάς μας. Τουλάχιστον αυτό ισχύει σε υγιείς περιπτώσεις και φυσιολογικές σωματικές δομές. Πράγματι, το μέγεθος της καρδιάς αλλάζει ανάλογα με το σωματότυπο και την υγεία του καθενός, όμως σε γενικές γραμμές, αν θέλετε να δείτε πόση είναι η καρδιά σας, δείτε τη γροθιά σας (αν και τώρα με τις νέες απεικονίσεις των ιατρικών μηχανημάτων, μπορείτε κυριολεκτικά, να δείτε την καρδιά σας).
5. Οι παλμοί μας πέφτουν στη διάρκεια του ύπνου. Τη νύχτα συχνά οι παλμοί μας πέφτουν κάτω από τους 60 το λεπτό- σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τους 40. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που επιβραδύνει την καρδιά και μας ηρεμεί είναι πιο δραστήριο.
6. Τα συμπτώματα του εμφάγματος είναι διαφορετικά σε άντρες και γυναίκες. Αν και ο κίνδυνος είναι ίδιος και για τα δύο φύλα, τα συμπτώματα διαφέρουν. Οι άντρες συνήθως διαμαρτύρωονται για έντονο πόνο στο στήθος, εφίδρωση και ναυτία, ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά δύσπνοια και λαχάνιασμα, ζαλάδα, λιποθυμία, πόνο χαμηλά στο στήθος ή στην κοιλιά και πίεση ψηλά στην πλάτη, σύμφωνα με την αναφορά του American Heart Association.
7. Πόσο δραστήριοι είμαστε καθορίζει το βαθμό επικινδυνότητας για καρδιοπάθειες: Έχει αποδειχτεί από πλήθος ερευνώ ότι τα άτομα που δεν αθλούνται συστηματικά έχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, από ότι εκείνοι που αθλούνται. Ο προτεινόμενος χρόνος είναι 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης την εβδομάδα. Σημειώστε ότι όλα τα είδη άσκησης- από την αερόβια μέχρι τα βάρη και τη γιόγκα- είναι επωφελή για την καρδιά. Κι όταν αυτή συνδυάζεται με ένα γενικότερα καλό lifestyle (χωρίς τσιγάρο, με έλεγχο της χοληστερίνης, με σωστό βάρος και λιγότερο στρες) τα επίπεδα κινδύνου μπορούν να μειωθούν σημαντικά. (Γι αυτό επιμένουμε ότι είναι καλό να γνωρίζετε τα επίπεδα επικινδυνότητας του οργανισμού σας νωρίς, ώστε να μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε)
8. Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, κυρίως στις γυναίκες. Εκείνη η έκφραση για τη «ραγισμένη καρδιά» στην πραγματικότητα περιγράφει την επίδραση της στενοχώριας και -πολύ περισσότερο- της κατάθλιψης στην καρδιά. Ειδικά στις γυναίκες άνω των 55 ετών που πάσχουν από μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη, ο κίνδυνος να έχουν κάποιο επεισόδιο είναι διπλάσιος!
9. Η υπερβολικά καθιστική ζωή έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Στην Αμερική υπάρχει μια φράση που λέει » sitting is the new smoking»- η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα, γιατί συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, μεταξύ των οποίες και τα καρδιακά νοσήματα. Όταν κινούμαστε, ακόμη κι αν μιλάμε για μικρές κινήσεις, όπως να σταθούμε λίγο όρθιοι ή να αλλάξουμε πλευρό, οι μύες μας ενεργοποιούνται και παράγουν χημικά και πρωτεϊνες που μας βοηθούν να επεξεργαζόμαστε τη γλυκόζη και τη χοληστερίνη καλύτερα και γενικά βελτιώνουν την υγεία τον τοιχωμάτων στα αιμοφόρα αγγεία. Όταν αυτό συμβαινει μειώνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσει η καρδιά, γι αυτό αξίζει πραγματικά να βάλουμε στο πρόγραμμά μας κάθε μία ώρα να σηκωνόμαστε και να κινούμαστε έστω και για λίγα λεπτά.
10. Η καρδιά είναι μια γιγάντια αντλία. Κάθ λεπτό, η καρδιά προωθεί περίπου 5 λίτρα αίμα μέσα σε ένα σύστημα αγγείων που είναι μεγαλύτερο από 60.000 μίλια (96 χιλιόμετρα) σύμφωνα με το Clevelant Clinic. Αυτό μεταφράζεται περίπου σε ένα εκατομμύριο βαρέλια αίματος στη διάρκεια της ζωής μας!