Open/Close Menu Кардиологический центр

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα και οι γευστικοί πειρασμοί εμφανίζονται όλο και πιο συχνοί. Τι γίνεται όμως με όσους έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη τους; Πρέπει όταν όλοι θα απολαμβάνουν το αρνί και τις φλαούνες εκείνοι να κάνουν… νηστεία;

Σε καμία περίπτωση. Καταρχάς, το να χαλάσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα για μια ή δύο ημέρες- εφόσον μετά προσπαθήσετε σοβαρά να επανέλθετε σ’ αυτό- δεν είναι καταστροφικό, ούτε θα σας προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Αρκεί να θυμηθείτε ότι αυτές οι παρασπονδίες αποτελούν σπάνιες εξαιρέσεις και ότι το πρόγραμμα της διατροφής σας είναι σημαντικό για την υγεία σας. Από κει και πέρα, σημειώνουμε μερικά tips για να αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε να επιβαρύνετε το στομάχι σας και την καρδιά σας και να απολαύσετε τις γιορτινές ημέρες στο έπακρο:

  • Αποφύγετε τις υπερβολές. Φάτε απ’ όλα, αλλά λίγο, ώστε και τη γεύση να μη στερηθείτε και να μην υποστείτε την κατάπτωση που φέρνει η υπερφαγία.
  • Αν μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αρνί ή κατσίκι, διαλέξτε το δεύτερο, που έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος (τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες) ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10, του οποίου η αντιοξειδωτική δράση μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη.
  • Σε κάθε περίπτωση αφαιρέστε την πέτσα και το ορατό λίπος και προσπαθήστε να επιλέξετε όσο πιο «καθαρά» κομμάτια, όπως για παράδειγμα μηρούς.
  • Συνοδέψτε το αρνί με πράσινη σαλάτα- όση περισσότερη τόσο καλύτερα- καθώς οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν την απορρόφηση ενός ποσοστού της χοληστερίνης από τον οργανισμό.
  • Ελέγξτε την ποσότητα του τυριού που θα καταναλώσετε- αν για παράδειγμα δε μπορείτε να αντισταθείτε στις φλαούνες, αποφύγετε το τυρί στη σαλάτα.
  • Το Μεγάλο Σάββατο, μη μείνετε όλη την ημέρα νηστικοί. Αν έχετε τηρήσει τη νηστεία, τότε η καλύτερη μετάβαση στην κρεατοφαγία γίνεται με τη μαγειρίτσα που είναι ελαφριά και ήπια για το στομάχι.
  • Προσπαθήστε μετά το φαγητό να κάνετε ένα μικρό περίπατο για να βοηθήσετε τη χώνεψη και να αποφύγετε τη δυσπεψία.
  • Αμέσως μετά το Πάσχα ακολουθήστε αυστηρά ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, ψάρια και κοτόπουλο, αλλά φτωχό σε κόκκινο κρέας, πλήρη τυροκομικά προϊόντα , γλυκά και αυγά.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να διασκεδάσετε, να βρεθείτε με τους αγαπημένους σας και να διώξετε το στρες και τις έγνοιες σας, έστω για λίγες μέρες. Αυτός είναι ο καλύτερος και ο πιο αυθεντικός τρόπος για να ζήσουμε το Πάσχα με την καρδιά μας!

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved