Open/Close Menu Кардиологический центр

Τι είναι η Χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι μια λευκή λιπαρή ουσία που συντίθεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της στο συκώτι. Μια συγκεκριμένη ποσότητα είναι απαραίτητη για πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού, η υπερβολική όμως χοληστερίνη είναι επιβλαβής.

Η χοληστερίνη είναι μια πολύ χρήσιμη ουσία. Βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα και ο οργανισμός μας την χρησιμοποιεί για να συνθέσει την βιταμίνη D, ορμόνες, χολικά άλατα. Τη χρησιμοποιεί επίσης για να κατασκευάσει τις μεμβράνες των κυττάρων.

Η χοληστερίνη μεταφέρεται σε όλα τα σημεία του σώματος μέσα από το αίμα. Οι «μεταφορείς» της χοληστερίνης είναι ουσίες που ονομάζονται λιποπρωτεϊνες. Οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεινες (HDL) και οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνες (LDL) είναι οι κυριότεροι «μεταφορείς». Η HDL είναι η καλή λιποπρωτείνη γιατί απομακρύνει την χοληστερίνη από τα κύτταρα των τοιχωμάτων των αρτηριών προς το συκώτι και έτσι, μειώνει τον κίνδυνο των εμφραγμάτων. Η LDL είναι η κακή λιποπρωτείνη γιατί σχηματίζει λιπαρά εναποθέματα στα κύτταρα των τοιχωμάτων των αρτηριών και δημιουργεί την αθηροσκληρωτική πλάκα. Όταν μεγάλη ποσότητα LDL – χοληστερίνης κυκλοφορεί στο αίμα, τότε η LDL – χοληστερίνη αρχίζει να κολλάει στα αγγεία και να δημιουργεί ενώσεις. Εδώ είναι η μεγάλη σημασία της HDL – χοληστερίνης που μεταφέρει την χοληστερίνη από τα αγγεία στο συκώτι. Καθαρίζει δηλαδή τα αγγεία από την κακή χοληστερίνη. HDL – χοληστερίνη πάνω από 60mg/dl παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο στη πρόληψη της Αρτηριοσκλήρυνσης.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, όταν η χοληστερίνη στο αίμα είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αυξάνει και ο κίνδυνος της Αθηροσκλήρωσης, κατάστασης της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γιατί αυξάνεται η Χοληστερίνη

Υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που επηρεάζει το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα. Τέτοιοι παράγοντες είναι η παχυσαρκία, γενετικοί ή κληρονομικοί παράγοντες, μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Για τους περισσότερους ανθρώπους η αιτία σχετίζεται με την διατροφή. Μια πλούσια σε λίπη διατροφή καθώς και μεγάλες καταναλώσεις ζωικών τροφών είναι η κύρια αιτία που τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης είναι τόσο συχνό φαινόμενο. Σπάνια είναι μια κληρονομική κατάσταση.

Πότε η χοληστερίνη είναι φυσιολογική;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους τους ενδιαφερόμενους ότι, εάν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα υπερβαίνουν τα 200mg/dl δημιουργούν ένα αυξημένο καρδιακό κίνδυνο. Ο γιατρός είναι εκείνος που θα συμβουλέψει, τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση. Αυξημένο καρδιακό κίνδυνο έχουν επίσης τα άτομα με HDL – χοληστερίνη (καλή χοληστερίνη) κάτω από 40mg/dl. Προστατευτικό ρόλο παίζει η HDL – χοληστερίνη πάνω από 60mg/dl.

Πρόληψη

Ο οργανισμός των περισσότερων ανθρώπων μπορεί να διατηρήσει την χοληστερίνη του σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, πολλοί από αυτούς που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, μπορούν να τα ελαττώσουν τροποποιώντας την διατροφή τους. Εάν η

τροποποίηση της διατροφικής συνήθειας δεν ελαττώσει την χοληστερίνη στα επιθυμητά επίπεδα τότε πρέπει να γίνει σκέψη για φαρμακευτική αγωγή.

Οδηγίες

Ελέγξτε το βάρος σας. Εάν έχετε αυξημένο βάρος, αρχίστε να χάνετε περίπου 1kg την εβδομάδα, τροποποιώντας τις διατροφικές σας συνήθεις και αυξάνοντας την φυσική σας δραστηριότητα.

Περιορίστε την συνολική πρόσληψη λίπους. Ίσως χρειάζεται να μειωθεί το ποσό του λίπους και των λιπαρών τροφών που καταναλώνεται καθημερινά και να αντικατασταθεί με μικρές ποσότητες μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων (σπορέλαια) λιπών.

Θυμηθείτε ότι η χοληστερίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι ένας από τους παράγοντες που ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Ο κύριος διαιτητικός παράγοντας είναι το λίπος.

Αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην διατροφή

  • Απομακρύνετε το λίπος από το κρέας
  • Πειραματιστείτε στην μαγειρική με μικρές ποσότητες λιπαρών
  • Χρησιμοποιήστε χαμηλά σε λίπος γαλακτοκομικά τρόφιμα
  • Συμπεριλάβετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σας 2 γεύματα με όσπρια
  • Συμπεριλάβετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σας και 2 γεύματα με ψάρι
  • Αποφύγετε τα πολύ τηγανισμένα τρόφιμα
  • Δοκιμάστε φτωχά σε λίπος γαρνιρίσματα σαλάτας και σάλτσας
  • Προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης
  • Δοκιμάστε το μαύρο ρύζι και τα ζυμαρικά, αντί για τα λευκά
  • Περιορίστε τρόφιμα που δίνουν μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης όπως:
    • Κρόκοι αυγών
    • Εντόσθια
    • Αυγοτάραχο
    • Μυαλά

Συμπεριλάβετε λαχανικά και φρούτα στην καθημερινή σας διατροφή.

Προτάσεις για τα 3 βασικά γεύματα

ΠΡΩΙΝΟ

  • Χρησιμοποιήστε ολικής άλεσης ψωμί ή δημητριακά
  • Αποβουτυρωμένο γάλα
  • Συμπεριλάβετε ένα φρούτο ή φρέσκο χυμό φρούτου
  • Προτιμήστε τις ελιές ή τη μαργαρίνη αντί το ζωικό βούτυρο

ΓΕΥΜΑ, ΔΕΙΠΝΟ

  • Απολαύστε το ψάρι πιο συχνά από το κρέας
  • Το κοτόπουλο χωρίς δέρμα είναι μια καλή λύση
  • Εναλλακτικά δοκιμάστε ένα πιάτο μεσογειακής δίαιτας (όσπρια, λαχανικά), συνδυάζοντάς το με τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • Η σαλάτα είναι απαραίτητη με λίγο λάδι
  • Για επιδόρπιο δοκιμάστε δικούς σας συνδυασμούς φρούτων με άπαχο γιαούρτι

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

  • Αποφεύγετε τα ενδιάμεσα γεύματα
  • Προτιμήστε φρέσκα ή ξερά φρούτα ή φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών
  • Μην καταναλώνετε συχνά τυποποιημένες τροφές (γαριδάκια, τσιπς, κονσέρβες, κ.α.)
  • Μην καταναλώνετε συχνά γλυκά και οινοπνευματώδη ποτά

Τι είναι τα Τριγλυκερίδια;

Τα τριγλυκερίδια αποτελούν επίσης ένα σημαντικό τύπο λιπιδίων. Όπως και με την χοληστερίνη του αίματος, ένα υψηλό επίπεδο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Ο γιατρός σας είναι εκείνος ο οποίος είναι σε θέση να σας δώσει τις κατάλληλες συστάσεις για την αντιμετώπισή τους.

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved