Προχωρώντας στον τρίτο μήνα του χρόνου, τον Μάρτιο, με αφορμή τη νηστεία της Σαρακοστής έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να προσέξουμε περισσότερο τη διατροφή μας, να εντοπίσουμε τις κακές μας διατροφικές συνήθειες και να τις αντικαταστήσουμε με νέες, που βοηθούν την καρδιά μας. Τον Μάρτιο, λοιπόν, σερβίρουμε υγεία.
Την περίοδο της Σαρακοστής, που ξεκινάει 40 ημέρες πριν από το Πάσχα, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να νηστέψουν. Κατά τη διάρκεια της νηστείας αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας και το ψάρι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και τα γαλακτοκομικά, καθώς και τα αυγά. Το θεμέλιο της διατροφής αυτής δηλαδή, αποτελείται από όσπρια, φρούτα, ωμά και βρασμένα λαχανικά, θαλασσινά , αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και φυσικά τα λαδερά φαγητά, που αποτελούν τους βασιλιάδες της Μεσογειακής διατροφής, κυρίως λόγω του ελαιολάδου με το οποίο συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε στην Κύπρο.
Τηρώντας λοιπόν τις θρησκευτικές μας παραδόσεις, πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες και όταν το κάνουν σωστά, προσεγμένα και με σύνεση, αυτή η νέα συνήθεια στη διατροφή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.
Ας δούμε μερικά σημαντικά οφέλη της νηστείας της Σαρακοστής και τι πρέπει να προσέξουμε.
— Η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και η μείωση των ζωικών προϊόντων συνολικότερα, βοηθά στη σημαντική τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό
— Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και άρα η πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών, βοηθάνε στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς επίσης και στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου
— Από τη συχνότερη κατανάλωση θαλασσινών, αλλά και διάφορων ξηρών καρπών όπως τα καρύδια, αυξάνεται η πρόσληψη των Ω3 λιπαρών οξέων (DHA, EPA) και του σελινίου, που βοηθάνε στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και της λειτουργίας του νευρικού συστήματος
— Διάφορες φυτικές τροφές είναι πολύ πλούσιες σε σίδηρο και θα πρέπει να προτιμώνται κατά την περίοδο της νηστείας που δεν μειώνεται η κατανάλωση κρέατος και άρα δεν γίνεται πρόσληψη ζωικού σιδήρου. Κάποιες από αυτές τις τροφές είναι: οι ξηροί καρποί, οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και τα αποξηραμένα φρούτα.
— Η περίοδος της νηστείας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να αυξηθεί η βιταμίνη C που ως γνωστόν τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα παρεμποδίζοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών. Ένα ακόμη όμως σημαντικό στοιχείο για τη βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι ότι μεγιστοποιεί την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου. Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C είναι οι κίτρινες πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, όλα τα εσπεριδοειδή, ο χυμός ντομάτας, τα λαχανάκια Βρυξελλών και πατάτα
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο έναν μικρό οδηγό για τα οφέλη της νηστείας της Σαρακοστής στην υγεία μας. Το σημαντικότερο όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία αλλαγής της διατροφής μας, έστω και για 40 ημέρες, είναι να μάθουμε περισσότερα για τον οργανισμό μας, να επιτρέψουμε στη σωστή διατροφή να βελτιώσει την υγεία μας και να εντοπίσουμε τις κακές διατροφικές μας συνήθειες.
Γιατί το ζητούμενο είναι όταν τελικά τελειώσει η περίοδος της νηστείας να έχουμε υιοθετήσει έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής, ακολουθώντας το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον», πάντα για χάρη της καρδιάς μας!