Για πρώτη φορά μετά το 2003, μέσα στο Νοέμβριο, το American Heart Association, σε συνεργασία με το American Stroke Association, ανακοίνωσαν τα νέα δεδομένα σχετικά με την υπέρταση, όπως προέκυψαν από πολυετείς μελέτες. Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, αφού, για να το θέσουμε απλά, άτομα που μέχρι πριν την ανακοίνωση θεωρούνταν εντός των φυσιολογικών πλαισίων πίεσης, σήμερα κατατάσσονται απευθείας σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με αυτό το ανατρεπτικό πόρισμα, φυσιολογική θεωρείται η πίεση μεταξύ 80 και 120 σφίξεων- αυτό που συνηθίζουμε να λέμε 8 με 12. Το αμέσως επόμενο στάδιο από 12 μέχρι 13, χαρακτηρίζεται ως υψηλή πίεση, μια κατάσταση με διπλάσια επικινδυνότητα καρδιακού επεισοδίου απ’ ότι στην κανονική πίεση. Στο στάδιο αυτό, ο γιατρός συνυπολογίζει τους δείκτες υγείας του εξεταζόμενου, για να αποφασίσει στο είδος της αγωγής που θα προτείνει, ανάλογα με το μέγεθος του πραγματικού κινδύνου. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και δεν αρκεί μια μέτρηση για να προσδιορίσει την υγεία και τον κίνδυνο. Δηλαδή, μπορεί να πάρουμε μόνοι μας την πίεσή μας, ή να ζητήσουμε από το φαρμακοποιό να το κάνει και να τη βρει 13, αυτό όμως, χωρίς την ολοκληρωμένη γνωμάτευση του γιατρού- που συνυπολογίζει παράγοντες όπως, το ιστορικό, το βάρος, τις καθημερινές συνήθειες κλπ, είναι απλά ένας αριθμός.
Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως, είναι ότι άτομα με πίεση 9-14, που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε εντός των κανονικών ορίων, απευθείας εντάσσονται στις ομάδες με υπέρταση, δηλαδή με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Το εύρημα αυτό αλλάζει συλλήβδην τα δεδομένα, και βάζει τόσο τους γιατρούς όσο και τους εξεταζόμενους σε μια νέα εποχή, όπου αυτά που μέχρι τώρα ήταν δεδομένα, αυτή τη στιγμή είναι υπό αμφισβήτιση. Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας έντονος διάλογος- που συχνά παίρνει μορφή αντιπαράθεσης- έχει ξεκινήσει, σχετικά με την ορθότητα των νέων ορίων και τη διαχείριση της νέας τάξης πραγμάτων.
Το σίγουρο για εμάς είναι ένα: η υγεία δεν είναι παιχνίδι, ούτε πεδίο σκοπιμότητας και αντιπαράθεσης. Εμείς, οι γιατροί, ως λειτουργοί και ως επιστήμονες, πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα στην αλλαγή, να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε το σκεπτικό της, να δώσουμε σε εξεταζόμενους και ασθενείς αξιόπιστη και ψύχραιμη καθοδήγηση. Από την άλλη, όλοι όσοι διαβάζοντας αυτό το άρθρο ή βλέποντας το γιατρό Δρ. Κουννή στην εκπομπή του Capital Tv, ανησύχησαν για τον εαυτό τους ή κάποιον δικό τους, το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να επικοινωνήσουν με τον καρδιολόγο τους. Αυτός, είναι ο μόνος αρμόδιος και γνώστης για να το επιστήσει την προσοχή ή να τους καθησυχάσει, να τους προφυλάξει από τον πανικό αλλά και τις πρόχειρες διαγνώσεις.
Όπως κάθε επιστημονική ανακάλυψη, έτσι και αυτή, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη πρόληψη και άρα στην καλύτερη υγεία. Κάθε νέο φέρει μαζί του το άγχος της αλλαγής, όμως, αυτή η αλλαγή, για εμάς τους γιατρούς ονομάζεται πρόοδος.