Open/Close Menu Кардиологический центр

Οι Αμερικάνοι έχουν μια φράση, λένε «scared to death», δηλαδή πέθανα από την τρομάρα. Σήμερα, με αφορμή το Halloween, είπαμε να δούμε κατά πόσο αυτό έχει κάποια δόση αλήθειας, ή είναι άλλη μια υπερβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Scientific American, ένας άντρας καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία, καθώς, έχοντας κρυφτεί στο σπίτι μιας 79χρονης, την τρόμαξε τόσο, που εκείνη κατέληξε. Είναι, όντως, υπεύθυνος αυτός ο άνθρωπος για το θάνατο της άτυχης κυρίας; Μπορεί, πραγματικά κάποιος να πεθάνει από την τρομάρα του; Η απάντηση είναι πως σίγουρα ναι. Όλοι μας έχουμε έναν αυθόρμητο μηχανισμό αυτοπροστασίας, που περιγράφεται ως «fight or fly», όπου στους πρωτόγονους ήταν ο μόνος τρόπος να σωθούν όταν πχ βρισκόταν αντιμέτωποι με ένα σαρκοφάγο ζώο. Όταν ο οργανισμός μας νιώσει απειλή, κατευθείας αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί μας, περισσότερο αίμα κατευθύνεται στους μύες μας, η πέψη καθυστερεί (για να μη καταναλώνει ενέργεια), οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται και άλλα ανάλογα συμπτώματα. Το κεντρικό νευρικό σύστημα δίνει εντολή για παραγωγή αδρεναλίνης, μια ουσία η οποία είναι χρήσιμη σε καταστάσεις που απειλούν τη ζωή μας, κατά τ’ άλλα, όμως, είναι ιδιαίτερα τοξική για τα περισσότερα όργανα, μεταξύ των οποίων και η καρδιά.

Για να το πούμε με πολύ απλά λόγια, όταν κάποιος τρομάζει πραγματικά πολύ (όπως η περίπτωση της κυρίας παραπάνω) το σύστημά του, πολύ απότομα, «πλημμυρίζει» από αδρεναλίνη, κάνοντας την καρδιά να χτυπά σε ακανόνιστους ρυθμούς, όχι φυσιολογικούς. Αυτή η απότομη «υπερφόρτωση» της καρδιάς, είναι αρκετή για να προκαλέσει ανακοπή και θάνατο. Σημειώνουμε ότι, αν και αυτό μπορεί να συμβεί κυριολεκτικά σε οποιονδήποτε, προφανώς άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει καρδιακά προβλήματα, είναι σε κατηγορίες υψηλότερου ρίσκου.. Οπότε σήμερα, στο trick or treat, ας μείνουμε στα ζαχαρωτά (κι αυτά με μέτρο!)

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved