Open/Close Menu Кардиологический центр

Το έχουμε ακούσει άπειρες φορές. Τόσες, που σχεδόν αγγίζει τα όρια του κλισέ. Όμως δεν είναι καθόλου τυχαίο που η πιο συνήθης ερώτηση των γιατρών όταν λαμβάνουν το ιστορικό μας  είναι αν ασκούμαστε, αν περπατάμε, έστω και λίγο, καθημερινά.

Και παρόλο που το περπάτημα είναι μια αυτόματη, ουσιαστική ανθρώπινη λειτουργία που εξυπηρετεί πολλούς πρακτικούς σκοπούς στη ζωή μας, είναι αξιοσημείωτο πόσο εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι δείχνουμε πεισματικά αποφασισμένοι να περπατάμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Με απλά λόγια, το περπάτημα σήμερα δεν λαμβάνει το σεβασμό που του αξίζει. Πόσοι από εμάς προτιμάμε να περπατήσουμε 10 λεπτά για να πάμε στο σπίτι ενός φίλου ή ακόμα είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε το αυτοκίνητο για να κάνουμε μερικές καθημερινές δουλειές μέσα στην πόλη;

Κι όμως, εκατοντάδες έρευνες δείχνουν πως μόλις 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουμε από την υψηλή πίεση, τη χοληστερίνη ή και το διαβήτη και πολλές ακόμη ασθένειες, προφυλάσσοντας αποτελεσματικά και δυναμώνοντας την καρδιά μας.

Πολλοί θα αντιτάξουν το επιχείρημα: «Το περπάτημα, όμως, δεν αποτελεί αερόβια άσκηση. Θα μου κάνει καλό πραγματικά;». Ναι δεν είναι , και όντως η αερόβια άσκηση όσο κι αν είναι εξαιρετική για την υγεία, είναι δύσκολη, επίπονη, μερικές φορές εξαντλητική και κρύβει αρκετούς κινδύνους τραυματισμών.

Το περπάτημα από την άλλη πλευρά, χρειάζεται λιγότερη οργάνωση, καθόλου κόπο και ελάχιστο χρόνο μέσα στην ημέρα μας. Εκτός από τα πλεονεκτήματα που αποδεδειγμένα έχει στη φυσική μας υγεία, είναι καλό να μην ξεχνάμε πως μας δίνει ψυχική ενέργεια και ευεξία αφού βοηθά την κυκλοφορία του οξυγόνου σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας.  Ταυτόχρονα, μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι και πλήρεις λόγω των ενδορφίνων που απελευθερώνονται στον οργανισμό μας, βοηθώντας στη μείωση του στρες και του άγχους.

Αν τώρα είστε από εκείνους που έχετε συνηθίσει σε μια καθιστική ζωή ή δουλεύετε πολλές ώρες στο γραφείο, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε. Όπως ισχύει για τα πάντα στη ζωή: Καλό είναι να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μερικά λεπτά και καθημερινά να προσθέτετε λίγα ακόμη. Να είστε σίγουροι πως τη διαφορά θα τη δείτε πολύ σύντομα. Μην χάνετε καμία ευκαιρία για λίγο ακόμα περπάτημα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα βγάλετε λίγο μεγαλύτερη βόλτα το σκύλο σας ή θα απολαύσετε μια όμορφη διαδρομή με τα πόδια για να πείτε τα νέα σας με έναν αγαπημένο φίλο ή φίλη, αντί να πάτε για καφέ.

Βάζοντας το περπάτημα στη ζωή μας κάνουμε ένα σπουδαίο δώρο στον εαυτό μας. Γιατί όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης 2,400 χρόνια πριν: «Το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο».

Αν είναι έτσι, γιατί να μην το δοκιμάσουμε;

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved