Open/Close Menu Кардиологический центр

Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση μετά από πρόσφατη αναδρομική μελέτη έχει κατατάξει τις γυναίκες με ιστορικό Προεκλαμψιας ή πίεση κυήσεως, σε ομάδα υψηλού κινδύνου για μελλοντικά επεισόδια στεφανιαίας ισχαιμικής νόσου, εγκεφαλικού ή καρδιομυοπαθειας. Η ομάδα αυτή συστήνεται να παρακολουθείτε από έμπειρο καρδιολόγο με εξειδίκευση, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτής της ομάδας γυναικών υψηλού κινδύνου.

Προεκλαμψία είναι μια κατάσταση που αναπτύσσουν οι έγκυες γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση του αίματος σε γυναίκες δεν παρουσίασαν υψηλή αρτηριακή πίεση προηγουμένως. Οι γυναίκες με προεκλαμψία θα έχουν ένα υψηλό επίπεδο πρωτεϊνών στα ούρα τους και συχνά έχουν πρήξιμο στα πόδια, τα πόδια και τα χέρια. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως αργά στην κύηση, γενικά μετά τις 20 εβδομάδες, αν και μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα.

Αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο εσάς και το μωρό σας, και σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει το θάνατο. Οι γυναίκες με προεκλαμψία που έχουν επιληπτικές κρίσεις θεωρούνται ότι έχουν εκλαμψία.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να θεραπευτεί η προεκλαμψία, και αυτή μπορεί να είναι μια τρομακτική προοπτική για τις μαμάδες. Αλλά μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας προστατεύοντας τον με την εκμάθηση των συμπτωμάτων της προεκλαμψίας και βλέποντας το γιατρό σας για την τακτική προγεννητική φροντίδα. Όταν η προεκλαμψία διαγνωστεί εγκαίρως, είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί.

Η υψηλή πίεση αίματος, ή υπέρταση, ορίζεται ως η αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 140/90 mm Hg. Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι πάντα σοβαρή. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και την ανάπτυξη του παιδιού. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένας αυξανόμενος αριθμός των εγκύων γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με το National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες της υψηλής πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως:

  • Ανθυγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ή παραλείποντας την άσκηση, είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για υψηλή πίεση του αίματος.
  • Οι γυναίκες που βιώνουν την πρώτη εγκυμοσύνη είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ευτυχώς, οι ακόλουθες εγκυμοσύνες με τον ίδιο σύντροφο θα έχουν μικρότερη πιθανότητα αυτής της κατάστασης.
  • Οι γυναίκες που μεταφέρουν περισσότερα από ένα παιδί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση, καθώς το σώμα τους βρίσκεται υπό πρόσθετη πίεση από την εγκυμοσύνη. Η ηλικία της μητέρας είναι επίσης ένας παράγοντας, με τις έγκυες γυναίκες πάνω από την ηλικία των 40 ετών είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Σύμφωνα με την American Society for Reproductive Medicine, χρησιμοποιώντας βοηθητικές τεχνολογίες (όπως IVF) κατά τη διαδικασία της σύλληψης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της υψηλής πίεσης του αίματος σε μια έγκυο γυναίκα. Οι γυναίκες που είχαν προ υπάρχων υψηλή πίεση του αίματος είναι σε υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές που σχετίζονται με τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από εκείνους με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

© 2019 - Zacharias Kounnis. All rights reserved